Srbi plaćaju vodu, Janjevci ne

KISTANJE - U Kistanjama se zadnjih godina dosta napravilo u izgradnji vodovodne mreže, tako da je sada vodoopskrbom pokriveno 95 posto općine. No, kao i u susjednom Kninu, u Kistanjama imaju veliki problem sa naplatom računa za vodu.



- Mnogi građani i dalje misle da vodu i komunalnu naknadu ne treba plaćati. Samo pet posto doseljenog stanovništva plaća komunalnu naknadu, a vodu plaća još manje od pet posto doseljenika - kaže načelnik Općine Kistanje Slobodan Rončević.



Za razliku od janjevačkih Hrvata, domicilno stanovništvo srpske nacionalnosti puno je redovitije u plaćanju računa. Oko 85 posto Srba plaća komunalnu naknadu, dok je još veći postotak kod podmirenja računa za vodu. Rončević kaže da se komunalna naknada plaća za tromjesečno razdoblje u iznosu od 60 kuna, no i to je mnogima preskupo. Skromni općinski proračun zbog toga dosta trpi, pa se jedva uspiju podmiriti sve obveze.



O isključenju neplatiša iz vodovodne mreže u Kistanjama ipak još ne razmišljaju, no mještane bi uskoro mogla dočekati redukcija električne energije, odnosno gašenje javne rasvjete. U gotovo svim naseljima izgrađena je javna rasvjeta, te je ukupno postavljeno preko 900 rasvjetnih tijela. Općinu javna rasvjeta mjesečno košta 30 tisuća kuna, što sve teže pokrivaju, pa razmišljaju o prisilnom mraku na ulicama.

Ž. Juras/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:58