ČILE - ŠPANJOLSKA 1:2

Španjolska i Čile se igrali nogometa u Pretoriji i ušli u osminu finala

Nije se ponovila 1966. kad aktualni svjetski i europski prvaci nisu prošli skupinu, Španjolci su pobjedom osvojili prvo, a Čile minimalnim porazom 2. mjesto u skupini H

ZAGREB - Španjolci pjevaju, ali Čileanci ne plaču! Zadnje kolo skupine H odigralo se po željama Španjolaca i Čileanaca, minimalnom pobjedom (2-1) europskih prvaka koji će u osmini finala na Portugal, a poraženi na Brazil.

Svjesni da je u ogledu Švicaraca i Hondurašana 0-0, posljednjih 10 minuta Španjolci su čuvali loptu, a Čileanci ih, s igračem manje, nisu željeli naljutiti pokušajem izjednačenja, jer bi mogućom kaznom iz kontre i porazom 1-3 riskirali ispadanje da su Švicarci zabili za 1-0. Ciljevi su, dakle, opravdali sredstva...

Inače, jedna utakmica igrala se do, a druga od 37. minute. Ne toliko zbog povećanja španjolskog vodstva na 2-0, koliko zbog isključenja čileanskog stražnjeg veznog, Estrade, koji je zamijenio kartoniranog Carmonu. Dojam je da je meksički sudac Marco Antonio Rodríguez prestrogo pokazao drugu javnu opomenu Estradi, koji je nenamjerno spotaknuo Fernanda Torresa u akciji koju je pogotkom završio Iniesta na Villino dodavanje. No, od tog trenutka Španjolci su se dokopali posjeda lopte i mogli mirno kontrolirati zbivanja na travnjaku.

Iako je 2. poluvrijeme počelo ranim pogotkom Millara, jednog od dvojice svježih ofenzivaca koje je uveo Bielsa, Španjolci su nastavili kao da se ništa nije dogodilo, ubrzo je i Del Bosque je odgovorio pojačanjem srednjeg reda Fabregasom, kasnije i Javijem Martnezom, sklopivši sa suparnicima 'pakt o nenapadanju'.

A do te 37. minute Čileanci su bili opasniji, presingom na zadnju i srednju liniju natjerali su Španjolce, dotad na turniru rekordere u posjedu, na duge lopte. Mudrom se pokazala i Del Bosqueova odluka da ne popusti novinarima i nastavi Busquetsom i Xabijem Alonsom u početnoj 11-orici, dva defenzivna vezista omela su željenu tečnost dodavanja prosječno najniže momčadi na turniru. No, agresivnu igru za koju se odlučio Marcelo Bielsa, Argentinac na klupi Čilea, negovi su izabranici platili trima žutim kartonima između 15. i 21. minute, osim Estrade požutila su i dva od tri stopera.

Europski prvaci započeli su u grču, zemljaci Pedra Moralesa imali su nekoliko poluprigoda, no kako to u nogometu često biva, nastradali su slučajnim pogotkom, kao Dinamo u uzvratu finala kupa na Poljudu.

Ovaj puta ' Butina' je bio Bravo, koji je ničim izazvan istrčao i odbio loptu prema Villi, a 40 milijuna eura vrijedna akvizicija Barcelone otprve, svojom za nijansu slabijom, lijevom nogom, sa preko 40 metara pogodila praznu mrežu. Bio je to pogodak u čileanskoj mreži nakon 550 minuta, no nakon ovakvog raspleta, koga briga...

- Imali smo sve u svojim rukama i uzeli smo ono što smo trebali. Pobijedili smo, prošli dalje i to je najbitnije. Portugal u četvrtfinalu? Uh, kompliciran, krajnje težak ždrijeb - komentirao je Andres Iniesta, strijelac drugog pogotka protiv Čilea

TIJEK UTAKMICE



KRAJ UTAKMICE

75. minuta - Paredes je pokušao s dvadesetak metara ali njegov udarac otišao je daleko od vratiju Casillasa.

72. minuta - U poslijednjih dvadesetak minuta nije bilo nikakvih ozbiljnijih prilika niti s jedne niti s druge strane. Ukoliko ovaj rezultat ostane i onaj na drugoj utakmici između Hondurasa i Švicarske (0:0), dalje idu Španjolska i Čile.

GOL47.minuta - Millar je smanjio vodstvo Španjolaca! Millar je primio loptu na rubu šesnaest metara i uputio udarac ali lopta se odbila od jednoga od Piquea i tako prevarila Casillasa!

2.POLUVRIJEME

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA

37. minuta - Drugi žuti odnosno crveni karton zaradio je Estrada nakon što je sasvim slučajno u prolazu zakačio Fernanda Torresa. Velika greška suca Marca Rodrigueza.

GOL37. minuta - David Villa odlično je odigrao Iniestu na rub kaznenog prostora, a ovaj precizno odmjerenim udarcem šalje loptu u donji lijevi kut vratara Brava.

35. minuta - Beausejour je ponovo bio u prilici za Čile ali mogućnost da uputi čisti udarac s desetak metara u zadnji trenutak zaustavio je Pique.

GOL24. minuta - Velika greška vratara Čilea, Brava! Naime, Fernando Torres primio je loptu uz lijevu aut liniju vukao je do 20-ak metara od gola da bi ga na kraju zaustavio istrčali Bravo ali lopta se odbila do Davida Ville koji s više od trideset metara šalje loptu u nebranjenu mrežu Čilea.

10. minuta - Odlična prilika za Čile. Beausejour se sjurio u šesnaesterac i potom dao oštru loptu na drugu vratnicu gdje ne reagira najbolje Gonzalez.

5. minuta - Capdevilla je prebacio cijeli teren, obrana Čilea slabo reagira, a Fernando Torres krade loptu no ne uspijeva uputiti čisti udarac.

4. minuta - Xavi je dugom loptom u šesnaestercu tražio Torresa ali njegov udarac glavom otišao je iznad grede

1. POLUVRIJEME

ČILE - ŠPANJOLSKA



PRETORIA Stadion: Tshwane.

Sudac: Marco RODRIGUEZ (MEX)

ČILE: Bravo - Ponce, Isla, Medel, Jara - Vidal, Valdivia, Estrada, Beausejour- Sanchez, M. Gonzalez.

ŠPANJOLSKA: Casillas - Pique, Puyol, Capdevilla, Ramos - Sergio, Alonso, Xavi, Iniesta - Villa, Torres.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 13:55