WASHINGTON MAIL

Službeno započeti američki izbori

Demokratska stranka nikad nije bila toliko podijeljena kao u sukobu Sandersove političke čistoće i pragmatizma Hillary Clinton
 REUTERS

Američki predsjednički izbori su službeno započeli nizom predizbora za demokrate i republikance u saveznim državama. Utrka se već užarila jer vodeći kandidati nastoje ocrniti svoje rivale. Predizbori u SAD-u, koji se održavaju u svakoj saveznoj državi, oblasti i okrugu, odlučuju koja će dva kandidata ući u utrku za Bijelu kuću u studenome. Jasno, postoji i mogućnost da u utrku uđe i neovisni kandidat kako bi se suočio s dva stranačka favorita.

Na predizborima se biraju delegati iz svake savezne države prema postotku glasova koji svaki kandidat dobije.

Tko dobije više od ukupnoga broja delegata na nacionalnoj razini, postaje stranački odabir za predsjednika i službeno se potvrđuje na dvije nacionalne konvencije u ljeto. Republikanski kandidat treba 1237 od 2472 delegata, a demokratski treba 2382 od 4763 delegata za nominaciju.

Rani predizbori rijetko određuju konačne pobjednike, ali pomažu u eliminaciji slabijih kandidata i preciznije definiraju odabir s kojim se birači suočavaju. Tijekom sljedećih mjeseci predizbori slijede jedan za drugim u brojnim saveznim državama.

Posebno je važan “super utorak” 1. ožujka kada će glasati 15 saveznih država i oblasti, a još 29 izbora održat će se do kraja ožujka. Republikanski i demokratski tabor se suzio proteklih tjedana.

U Demokratskoj stranci ostala su samo dva kandidata: bivša državna tajnica Hillary Clinton i senator iz Vermonta Bernie Sanders. Bivši guverner Marylanda Martin O’Malley izašao je iz utrke nakon predizbora u Iowi 2. veljače.

Bitka između Hillary Clinton i Sandersa postaja iz dana u dan sve oštrija nakon što su bili gotovo izjednačeni po broju glasova u Iowi, a zatim je Sanders pobijedio u New Hampshireu, državi susjednoj Vermontu. Ključna rasprava vodi se oko pitanja političke čistoće nasuprot politike pragmatizma. Clinton i Sanders se nadmeću oko toga što znači biti “progresivan” - eufemizam koji liberalni demokrati koriste kako bi označili socijaldemokratsku agendu.

Uistinu, čini se da je Demokratska stranka podjeljenija nego u bilo kojem trenutku svoje recentne povijesti. Sanders tvrdi da se nitko, uključujući Clinton, tko prima novac s Wall Streeta i ima dobro financirane PAC-ove (Political Action Committee), ne može kvalificirati progresivnim, a Clinton tvrdi da bi Sandersova čistoća diskvalificirala većinu demokrata, uključujući Obamu, kao progresivne na bilo koji način.

Republikanska je bitka još žešća. Pet republikanskih kandidata već je ispalo iz utrke, a očekuje se da će sljedećih tjedana još nekoliko njih slijediti taj put. Iako je nekretninski milijarder Donald Trump vodio u anketama nekoliko mjeseci, u Iowi je izgubio od Teda Cruza, ultrakonzervativnog disidenta kojega prezire republikanski establishment. Zasad je najveći pobjednik Marco Rubio, kubansko-američki senator s Floride. On se okoristio porastom podrške visokorangiranih stranačkih članova i fondovi njegove kampanje cvjetaju.

Rubio je trenutačno prema anketama na trećemu mjestu na nacionalnoj razini i mogao bi postati prvi kandidat umjerenih republikanaca kao i republikanskog političkog establishmenta koje su i Trump i Cruz snažno otuđili. Međutim, Rubijeva mladost i manjak političkih postignuća mogli bi u konačnici raditi protiv njega.

Nakon razočaravajućeg ishoda u Iowi i New Hampshireu, guverner New Jerseyja Chris Christie mogao bi ispasti iz utrke. Dva preostala guvernera u predsjedničkoj utrci, bivši guverner Floride Jeb Bush i guvernera Ohija John Kasich, sada će iščekivati “super utorak” nakon kojega će odlučiti hoće li nastaviti svoju kampanju.

Jeb Bush, sin i brat dvojice bivših predsjednika, potvrdio se kao najveće razočaranje, unatoč tome što je imao masivnu podršku za kampanju i bio predstavljen kao prirodna republikanska nominacija. Njegov nedostatak karizme i prigušene poruke nanijeli su mu štetu tijekom kampanje i dosad je osvojio podršku samo jedanaest posto republikanaca.

Osim toga, Busha su i Trump i Cruz napadali kao washingtonskog insajdera koji nema doticaj s običnim Amerikancima. Ipak, za razliku od druga dva guvernera, Bush ima prednost u većim državama, posebno na Jugu i Srednjem zapadu, te računa da će srednja struja Amerikanaca na Trumpa i Cruza početi gledati kao na one koje ne treba izabrati zbog njihovih radikalnih stajališta kad je riječ o širokom spektru domaćih pitanja.

Uistinu, pitanje “koga se može izabrati” bit će izuzetno važno u utrci za Bijelu kuću. Na demokratskoj strani Bernie Sanders je samoproglašeni “demokratski socijalist” - koncept koji je anatema za mnoge Amerikance. Imao je koristi od glasova idealistički raspoloženih mladih ljudi i prosvjednika protiv establishmenta.

To će teško proći na bojišnicama većih država gdje umjereni, centristi i neopredijeljeni nisu skloni složiti se s njegovim zahtjevima za veliku vladu. Jednako će na republikanskoj strani srednja, umjerena struja vrlo teško glasati za ksenofoba kao što je Trump, kojega su i visokopozicionirani članovi stranke prekorili kao populističkog demagoga.

Sezona izbora je uvijek puna iznenađenja, a ove bi se godine više nego prijašnjih moglo očekivati neočekivano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:39