Slovenska policija: Gužve na granici za blagdane su neizbježne

LJUBLJANA - Slovenija uspješno nadzire vanjske granice Europske unije, a zastoji na graničnim prijelazima s Hrvatskom u vrijeme blagdanskih opterećenja ne mogu se izbjeći, ocijenili su u ponedjeljak slovenski policijski dužnosnici u povodu godišnjice ulaska Slovenije u Schengenski prostor.



"Granicu nadziremo vrlo učinkovito, a do smanjene protočnosti u vrijeme praznika kad su vršna opterećenja dolazi jer postojeći prijelazi nisu građeni za takve situacije", rekao je na konferenciji za novinare u povodu prve godišnjice ulaska Slovenije u Schengenski prostor direktor policije Marko Gašperlin.



Gašperlin tvrdi da je 670 kilometara granice Slovenije i Hrvatske po podacima europske granične agencije Frontex jedan od najsigurnijih kopnenih dijelova vanjske granice Europske unije s trećim zemljama, te da se Slovenija uz kopnenu brine i za dio vanjske morske granice EU-a.



Podaci koje je u ponedjeljak iznijela slovenska policija govore da se na granici s Hrvatskom iz godine u godinu smanjuje tzv prekogranični kriminal, što se tumači promjenom pravca tzv. "balkanske rute" od Slovenije prema Madžarskoj, pa i Grčkoj.



Dramatičan je i pad broja potencijalnih ilegalnih migranata koji se otkriju na granici. Taj broj stalno pada, s 35.000 koliko ih je bilo "rekordne" 2000. godine do ovogodišnjih manje od tisuću.



Bivši ministar vanjskih poslova Dragutin Mate kojega u Ljubljani drže najzaslužnijim što Slovenija lani nije kasnila s ulaskom u Schengen tvrdi da su gužve i kolone na graničnim prijelazima ovih dana normalne.



Za kontrolu svakog putnog dokumenta, bez obzira na to radi li se o ulasku u Schengenski prostor ili izlasku iz njega, treba oko dvije sekunde, objasnio je Mate za Slovensku televiziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 10:13