IZA KULISA

Školstvu nam sigurno još neko vrijeme neće biti bolje

 CROPIX

Deset dana nakon objave katastrofalnih rezultata mature državno je povjerenstvo donijelo odluku da će se provesti analiza ne bi li se shvatili uzroci.

Ako deset godina od uvođenja državne mature, čiji su rezultati iz godine u godinu sve lošiji, nadležni ne znaju uzroke tome, nego će ih sada - kad je vijest odnijela naslovnice jer je četvrtina generacije pobrala jedinice - krenuti u proboj prema shvaćanju, tada nema druge nego zaključiti - neće nam sa školom uskoro nabolje.

Ma što mislili o međunarodnom PISA istraživanju, najvećem ispitivanju koje uspoređuje zemlje svijeta po uspješnosti 15-godišnjaka u matematičkim, prirodoslovnim i čitalačkim vještinama, ono je jasan pokazatelj što ne funkcionira u zemljama poput Hrvatske.

Iako se naši godinama i tu pokazuju ispodprosječnima, analiza uzorka nema. Pitanje je, da ih i ima, bi li se obrazovna struktura potrudila nešto promijeniti. Zato citat kojega se prisjetio Željko Stipić - Ludost je raditi iznova isto X puta i očekivati drukčije rezultate (Einstein) - doista govori da ovdje ima ludih.

Jer od kada je u Hrvatskoj provedena prva, probna državna matura, bilo je jasno da nešto treba pod hitno učiniti: na ispitu iz matematike te je 2009. popadalo 28 posto učenika strukovnih škola.

O državnoj maturi raspravlja se od 2003., kada su ujedno krenule najave da će Hrvatska ući u PISA istraživanje, o čemu Youtube čuva zgodne zapise.

- Makedonija je vjerovala da će postići odlične rezultate. No kad su ih dobili, bili su silno razočarani. Ne želim da se to i nama dogodi - izjavio je tadašnji pomoćnik ministra prosvjete Ratimir Kvaternik.

Dogodilo se. Problem je što u Hrvatskoj nijedna vlast nije bila dovoljno razočarana da nešto i učini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:47