ŠPIJUNAŽA

SIROTI GOLUB U SREDIŠTU DIPLOMATSKOG SKANDALA Uhitili ga jer su mu na repu pronašli sumnjivu poruku

Zagreb, 210115.Trznica Dolac.Zagrebacke golubove privlace smokve cime stvaraju probleme prodavacima.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

Ova vijest doista je nevjerojatna jer ne događa se svaki dan da golub završi iza rešetaka, a pogotovo ne zbog špijunaže.

Naime, uhićen je golub za kojeg se sumnja da je špijunirao Indiju za pakistanske vlasti, nakon što je sletio u selo blizu indijske granice. Osumnjičenika je privela i rendgenski snimila indijska policija.

'Sumnjivog' goluba prvi je uočio podjednako sumnjičavi 14-godišnjak uočivši na repu goluba utisnutu poruku, zapisana na jeziku Urdu, prenosi Times of India.

Poruka na golubu je glasila: 'Tehsil Shakargarh, district Narowal', a bila je popraćena nizom brojeva.

Golub je sletio na kužu Ramesha Chandre, lokalnog brijača, u srijedu navečer u selu Manwal, udaljeno četiri kilometra od granice s Pakistanom.

Brijačev sin je goluba odnio prvom policajcu kojeg je vidio.

'Nažalost, mobiteli rijetko rade u pograničnim područjima', rekao je Chandra te dodao da je njegov sin zato otrčao do obližnje policijske stanice.

Poruka i žičani predmet na tijelu goluba naveli su policiju da pticu odnesu u veterinarsku stanicu u Pathankot u Punjabu na daljnje ispitivanje.

Nakon što je rendgenski snimljen, viši policijski dužnosnik Rakesh Kaushal rekao je lokalnim medijima da ništa nepovoljno nije pronađeno, ali da će policija svejedno goluba zadržati u pritvoru.

Brojevi na golubu su čini se bili telefonski broj za fiksnu telefonsku liniju u pakistanskoj regiji Narowal.

'Rijetko se ptica iz Pakistana može vidjeti u ovim područjima, a ovdje smo uhitili nekoliko špijuna u prošlosti. Područje je osjetljivo, s obzirom na to da je blizu indijsku državu Jammu, gdje je infiltracija jako česta', dodao je viši policijski službenik.

Ptica je zavedena u policijske dokumente kao 'osumnjičeni špijun' prema novinskim napisima.

Ovo nije prvi put da je ptica uhvaćena usred međunarodnog spora. Iranske vlasti su 2008. godine uhitile dva goluba osumnjičena za špijuniranje nuklearnog pogona, a Egipat je priveo rodu prije dvije godine nakon što je uočeno da joj je tajnovit predmet prikačen za pera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 05:02