KOMENTAR

SEVERINA IMA DOBRE GRUDI I ŠTO ONDA Kakav bi to bijes natjerao muškarca da svima pokaže kako mu bivša i bez grudnjaka izgleda fantastično?

 
 Maja Zlatevska / CROPIX

Negdje u doba renesanse, ako ne i koju generaciju ranije, postalo je zbilja važno kakve žena ima grudi. Vjerujem da su generacije umjetnika, pogotovo onih koje su u svom vrtu uzgajali Medici, "šerali" podatke o tome koja Firentinka ima najbolji dekolte i može utjeloviti Veneru, polegnuta na plahtu i ustobočena na jastucima.

Dogodilo se da je Simonetta Vespucci koja je Botticelliju pozirala za Veneru, rod onog istog moreplovca što je dao ime kontinentu. "Ova fakat ima dobre sise", mora da su mislile generacije promatrača što su zijevale pred Botticellijevom slikom, i danas u Uffiziju, galeriji koju je otvorio jedan Medici. Doduše ona ih ponešto nespretno pokriva rukom, ali u tome i jest čar.

Svaka Venera, pa tako i Botticellijeva, obožava pokazivati grudi. U odnosu na nekadašnji Severinin pornić koji iz solidarnosti nisam pogledala, golišave slike čine mi se potpuno nevinima: jednostavno, one spadaju u katalog koji većina cura šalje svojim dečkima ili mlađih i uspaljenih žena muževima. Čak ni godine nisu važne, sjetimo li se razbludnih poruka što su ih izmjenjivali sredovječni Charles i njegova Camilla, a koje su također završile u medijima. Dakle, nije stvar u grudima, koje izgledaju dobro i zadovoljile bi svakog renesansnog promatrača, nego u kontroli.

Kad vam grudi bez vaše želje ispadnu iz dekoltea, jer navodno je to osveta bivšeg partnera, ne možete se osjećati ugodno. Jurimo iz estetike u etiku: smiju li, trebaju li takve slike "procuriti"? U prirodi je slika, kao i raznih drugih podataka, da "cure" i to protagonistima nikada nije ugodno, osim kada sami pokrenu lavinu. Neki bi moralist pitao zašto uopće slati takve slike partneru u ovom nesigurnom svijetu. No, dok ja ovo pišem, neka se djevojka upravo slikala gola i poslala sliku svome dečku.

Jednostavno je tako. Pitanje je dečka ili muža želi li te slike podijeliti sa svijetom i zašto bi to htio, a znamo da u Severininu slučaju znatiželja raste do neba. Pretpostavimo da je slike doista podijelio njezin bivši suprug. Kakav bi ga bijes natjerao da pokaže svima da ona fantastično izgleda bez grudnjaka? Misli li on da je to neka sramota? Da će njezina slava nakon ove "katastrofe" splasnuti? Naravno da neće, nego će ona, koju i tako tisuće njih njuši i pregledava na Instagramu, samo biti još malo slavnija. Nisam sasvim sretna s civilizacijom "influencerica", čije "modne odabire" pratimo na namještenim, isfotošopiranim slikama. Sa svijetom u kojem nam žena bez nekog sadržaja poručuje koju je haljinu "odabrala". To se u Hrvatskoj zove "modnim izričajem".

Tješi me samo da je i Marylin Monroe bila svojevrsna "influencerica" i da je svojim slikama stavljala modne stilove u pokret. Ali Monroe je i glumila, ljubovala s Kennedyjem i štošta drugo. Pa je time ipak više od praznih tijela po društvenim mrežama, koja ne znače ništa. Za razliku od takvih žena, Severina je stigla na ovaj svijet sa sadržajem. Žena pjeva: možda je vama draži Vivaldi, ali ona ima brojnu i vjernu publiku. To što uz pjesme i dobro izgleda sretan je spoj, na kojem su svoje karijere sagradile i tolike druge pjevačice.

Zločeste fotografije samo su tu tezu potvrdile, a ako ih je doista Bijesan Netko postavio na internet, pokazuju njega u svoj njegovoj otužnosti. Prije desetak dana pjevačica je sa svojim novim mužem prošetala pokraj mene centrom Splita. "Fakat dobro izgleda", promrmljala sam, možda i malo zavidno. Ako netko ne voli crnke, ima Marylin. Za druge, tu je Severina, sviđalo se to nekom ili ne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 11:26