DATUM IZBORA

Šeks tumači Ustav radi sebe - umirovljenika

Pokazuje se da Šeks teoretizira jer mu je preteško otići u mirovinu. A, realno, on jest u mirovini
 Srđan Vrančić/Cropix

Pošto je Vladimir Šeks, potpuno neočekivano, ispalio da predsjednica države treba raspisati izbore najkasnije do 6. studenoga ove godine, postavilo se pitanje zašto i za čiji račun to radi. Budući da je i prosječnom poznavatelju ustavne materije odmah jasno da mu je teorija temeljena na računici kada prestaje mandat zastupnicima prilično neuvjerljiva, nametala su se dva objašnjenja. Kako je Šeks istupio nakon što su novinari koji imaju pristup informacijama u samom vrhu Vlade objavili da će se izbori održati na kraju kalendarske godine (a ne u veljači iduće, što je krajnji ustavni rok), moglo se pretpostaviti da je kao savjetnik predsjednice zaigrao na sigurnu kartu i napravio potez nakon kojega bi šefica države Kolinda Grabar Kitarović u javnosti bila doživljena kao jedina istinska čuvarica Ustava.

Po toj varijanti ispalo bi da je lukavac Šeks povukao potez nakon kojeg bi ostao dojam da je Grabar Kitarović istinska šefica koja je Vladu dovela u red. No, istog je dana premijer Zoran Milanović u intervjuu Novoj TV na pitanje o datumu izbora lakonski odgovorio da će oni biti raspisani u ustavnom roku, odbijajući navesti kada će to biti. Stoga, ako je i planirao poentirati za predsjedničin račun, Šeks je promašio metu.

Drugo objašnjenje koje se nudilo išlo bi prema tome da je Šeks nastupio za račun HDZ-a. To prije što i dalje (unatoč savjetničkom angažmanu u Uredu predsjednice) ima člansku iskaznicu HDZ-a. U toj opciji svrha njegova tumačenja Ustava, po kojemu bi se izbori morali raspisati najkasnije do 6. prosinca jer bi u protivnom mandat zastupnicima trajao dulje od četiri godine, bilo bi stvaranje gužve na političkoj sceni. Pitanje datuma održavanja izbora nametnulo bi se kao prvorazredna politička tema na kojoj bi se lomila koplja između HDZ-a i SDP-a, s tim da bi se aktualna vlast koja se hvali uvođenjem reda u državi optužila za kršenje Ustava.

Ispalo je, međutim, da Šeks nije nastupio ni za čiji račun. Na njegove tvrdnje da aktualna vlast ne može diktirati datum izbora nije se nadovezao nitko iz Ureda predsjednice niti iz HDZ-a. Javili su se jedino ustavni stručnjaci i politolozi, koji su obrazložili kako nije u pravu i podsjetili ga na vrijeme kada je iste rečenice u Ustavu tumačio drugačije. Pokazuje se da Šeks teoretizira za svoj račun jer mu je nakon 25 godina aktivnog bavljenja politikom i sudjelovanja u donošenju odluka koje su udarile temelj i smjer državi Hrvatskoj preteško otići u mirovinu. A, realno, on jest u mirovini. Angažman koji mu je ponudila Kolinda Grabar Kitarović nije ništa drugo nego časni uzmak. Predsjednica države nema nikakve bitne ovlasti, a Šeks kao njezin savjetnik još manje.

Stvari u HDZ-u još su jasnije. Otkad je stranka izabrala Tomislava Karamarka za novog predsjednika, bilo je jasno da je za Šeksa nastupilo vrijeme političke mirovine. Nema ga u vodećim tijelima stranke, niti se igdje pojavljivao uz Karamarka ili bilo koga iz aktualnog vodstva stranke. Stranka se bez njega ponovo konsolidirala, a Karamarko je bez njegovih savjeta i aktivnosti formirao stabilnu koaliciju s kojom će izaći na izbore. Uostalom, kada je riječ o datumu izbora, HDZ je već iznio svoj stav, a on nije ni na tragu Šeksova, prema kojemu bismo izabrali nove zastupnike, a starima bi još tekao mandat u Saboru.

Karamarko traži da se izbori održe prije krajnjeg ustavnog roka, ali pritom kao argument ističe proračun. A to već ima nekog rezona. Sabor po Ustavu zasjeda do 15. prosinca i, ne raspusti li se sam ranije te time izazove prijevremeno raspisivanje izbora, morat će se donositi privremeni proračun. Iako to ni za što nije presudno, ima neke logike u tome da se novoj vlasti koja će dobiti povjerenje građana na izborima ostavi da donese proračun u skladu sa svojom politikom.

Na koncu, premda se Milanović ne želi izjasniti o datumu izbora, iz svega proizlazi da najvjerojatnije neće cijediti mandat do zadnjeg dana. Rješavanje kreditnog zaduživanja građana u francima potez je kojim Vlada namjerava zaokružiti svoj mandat. Svi ostali argumenti s kojima Milanovićeva ekipa želi dobiti povjerenje birača već su na stolu. Jedino što još nije jasno je pun sastav lijeve koalicije, a i to će se znati za tjedan dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:18