NEVINA U LUDNICI

Šef vas maltretira? Odlično, to vam je olakotna okolnost da izmlatite ženu!

U redu je da je čovjek dobio šest mjeseci zatvora za to što je pretukao curu na cesti. Doduše, onaj Huanito Luksetić dobio je dvije godine zbog trave koju troši zbog multiple skleroze. Ali zar je šest mjeseci malo? Ništa kava, ništa šoping subotom, ni piće nakon posla. Bez obzira na pravednički bijes, zatvor je zatvor, a pola godine je puno. Kad pročitam što je tip izveo, zlobno mi padne na pamet kakav američki zatvor s onim zgodnim psihopatima u narančastim skafanderima pa računam da je šest mjeseci sasvim dovoljno da i njega par puta iscipelare. Ako na ovom svijetu ima pravde.

Vijest je opet došla iz Zadra. Sud je ovih dana izrekao presudu 37-godišnjem tipu koji je 13. svibnja u osam ujutro svoju djevojku na ulici izudarao vojničkim čizmama. Baš se vraćao iz izlaska, ona je valjda izašla po kruh. Zaskočio ju je s leđa, bacio je na pod i više puta nogama udarao u glavu, leđa i noge. Prestao je tek kad je naišlo nepoznato vozilo i zaustavilo se. Tad je pobjegao.

Tip je na sudu rekao da mu je žao, ali da je cijelu noć pio rakiju i slabo jeo. Bio je dosta nervozan jer je cijeli mjesec postavljao namještaj bez slobodnog dana. Djevojka se s dvoje djece doselila k njemu prije šest mjeseci.

“Uz sve to imam hipotekarni kredit, kuća mi je pred ovrhom pa sam bio napet, zbog čega u zadnje vrijeme dosta pijem. Ona je tek povremeno radila, a moja majka je nezaposlena pa sam o svima vodio računa, uključujući i njezino dvoje djece”, branio se.

Tvrdi da nije nosio vojničke čizme. I da ne bi bio u stanju ženu udariti nogom u glavu.

Vijest o Zadraninu koji je dobio šest mjeseci zatvora plus šest uvjetno za to što je svoju curu bacio na pod i onda je udarao nogama (ne bih ja nikad ženu u glavu, kaže sad) ne bi bila posebno strašna da nismo čuli obrazloženje suda.

Kazna bi bila veća da mu sutkinja Općinskog suda u Zadru nije priznala i neke olakotne okolnosti: to što je priznao to što je učinio, njegovo iskreno kajanje i činjenicu da je otac jednog djeteta. Hm, zašto dijete? Zato što je premlatio ženu, a dijete nije? Ili zato što će sigurno premlatiti dijete - jer znate da nema šanse da netko smatra da ima pravo udariti ženu, a da pritom misli da se neposlušno dijete ne treba tući. Još skandaloznije, sud mu je kao olakotno uzeo to što je curu izmlatio u situaciji kada je bio pod pritiskom zbog posla. Uzeli su u obzir i njegovo psihofizičko stanje, odnosno ovisnost o alkoholu, zbog čega kažu da je bio smanjeno ubrojiv. Pa mora i na obavezno liječenje.

Ne mora svaki tip koji udari ženu dobiti pet godina zatvora. Ali treba dobiti onoliko koliko bi dobio da je svojeg šefa bacio na pod i nogama ga udarao po glavi, leđima i nogama. Takvu vijest rijetko čitamo, da je neki pijani, premoreni i smanjeno ubrojivi tip slomio rebra šefu koji ga tjera da radi vikendom ili mu duguje plaću, ali gotovo svaki dan iskaču nam ovakve vijesti o još jednom idiotu koji frustracije istresa mlateći ženu ili curu. I očito nitko bitan ne vidi veći problem u tome, kad s par olakotnih okolnosti stvar svedeš na zločin manji od zalijevanja nekoliko stabljika marihuane. I tko onda kaže da nam država ne valja? Hrvati mogu biti sretni, slobodno i dalje mlatite žene, sutkinje će vam pod olakotnu okolnost uzeti to što vas na poslu maltretiraju. Što će vam sindikat, tužbe, udrite po ženi!

Ovdje nije važna ta sutkinja. Sigurna sam da je postupila u najboljoj namjeri, najbolje što zna. Problem je to što živi u gradu, ovdje među nama, okružena hrpom ljudi koji smatraju da nije tako strašno premlatiti ženu, pa što, sigurno ga je iznervirala. Ona ili šef, svejedno. Čovjeka od životinje razlikuje humanost te empatija. Šteta što tip nije još usput porazbijao izloge po Kalelargi pa da mu i to uzmemo za olakotnu okolnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 00:41