KRIZA NA ISTOKU

ŠEF NATO-A PIŠE ZA JUTARNJI Rusija u Ukrajini dovodi u pitanje načela na kojima se gradi EU

Princip slobodnog izbora omogućio je prevladavanje podjela koje su svijetu nametnule tiranije nakon Drugog svjetskog rata, zato u NATO-u moramo ustrajati na njemu

Rusija je svojim postupcima na Krimu prekršila teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Ti postupci potkopavaju vladavinu prava i samo načelo da je svaka država suverena i slobodna izabrati svoju sudbinu. To je princip koji nam je omogućio da prevladamo podjele koje su nametnule tiranije nakon Drugog svjetskog rata i da napredujemo sve više prema Europi koja je cijela, slobodna i u miru.

Ove godine slavimo dostignuća do kojih nas je to načelo dovelo - ali kriza u Ukrajini je podsjetnik svima nama da još moramo braniti taj princip. To je ono što NATO čini.

2014. je godina kada obilježavamo brojne godišnjice euroatlantske obitelji nacija.

NATO obilježava 15 godina otkad su se Češka Republika, Mađarska i Poljska priključile Savezu; 10 godina od pristupa Bugarske, Estonije, Latvije, Litve, Rumunjske, Slovačke i Slovenije te pet godina otkad su pristupile Albanija i Hrvatska.

Ove godine će biti deset godina otkad je deset od tih država pristupilo i Europskoj uniji.

Kao predsjednik danske vlade sudjelovao sam na summitu NATO-a 2004., kada je postignut sporazum o proširenju.

Predsjedao sam i summitu u Kopenhagenu, gdje je postignut dogovor o proširenju Europske unije. Kao glavni tajnik NATO-a imao sam privilegij raditi dan za danom s novim državama članicama Saveza. I u jednom i u drugom svojstvu iz prve ruke sam se uvjerio u enormne koristi koje članstvo novih država članica donosi dvjema ključnim euroatlantskim organizacijama.

Odlučivši da usvoje standarde i načela NATO-a i Europske unije, te su države svojim demokracijama osigurale najčvršće moguće sidro. Time su se ponovno vratile obitelji zapadnih nacija.

I preuzimajući obvezu da brane i štite NATO, dobile su jamstva da će NATO braniti i šititi njih.

Istovremeno, i NATO je imao koristi od njihova članstva. Savez je dobio članice koje su snažne i odlučne, koje imaju značajnu ulogu u našim operacijama i vježbama i koje donose bogato iskustvo i znanje za zajedničkim stolom. Štoviše, Europa i svijet imali su koristi od izbora tih država da se priključe ovim dvjema organizacijama jer su one njihovim članstvom proširile i prostor slobode, demokracije, sigurnosti i stabilnosti na kontinentu koji je jednom bio podijeljen.

Njihovo pristupanje NATO-u i Europskoj uniji jedna je od najvećih uspješnih priča našeg doba. Mir i prosperitet koje su ti procesi donijeli najsnažniji su dokaz vrijednosti naših temeljnih načela. Posao još nije dovršen. Još postoje države koje se žele priključiti euroatlantskim organizacijama.

Stav NATO-a je jasan i on je izražen u članku 10 naše osnivačke povelje, Sjevernoatlantskog ugovora: svaka europska država koja je spremna dalje razvijati naša načela i pridonijeti sigurnosti sjevernoatlantskog prostora može zatražiti članstvo. Mi se držimo tog načela. U ovom trenutku Bosna i Hercegovina, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Gruzija i Crna Gora žele članstvo u Savezu. One su suvereno odlučile o svom izboru.

Članstvo u NATO-u je slobodan izbor, ali nije besplatna vožnja. Kao što to dobro znaju države članice, potrebne su odlučne reforme i godine napornog rada; ali pravilo je čvrsto kao granit: vrata NATO-a otvorena su onima koji su spremni odraditi taj težak posao.

Te države sve su radile na provedbi neophodnih reformi. NATO ih podupire. I kada one naprave sve što je potrebno, mi ćemo donijeti neophodne odluke.

Politika Ukrajine prema euroatlantskom pristupu mijenjala se u proteklom desetljeću, ali u svakom koraku NATO je poštovao pravo partnera na izbor. Kao rezultat toga naša suradnja s Ukrajinom je jačala.

Politika Saveza da pokazujemo poštovanje, razumijevanje i potporu reformama bila je jasna pobjeda za mir i stabilnost u Europi. Ona je učinila NATO snažnijim, učinila je svaku državu članicu snažnijom i dala je jaču motivaciju državama koje nam se žele priljkučiti da nastave s reformama.

Ovo je ta politika i to su ona načela koja su omogućila širenje mira i stabilnosti u Europi. Omogućila su nam da izliječimo podjele iz prošlosti, prevladamo sukobe koji su trajali kroz generacije i da izgradimo zajednicu zasnovanu na inkluzivnosti, demokraciji i suradnji.

Pravo suverenih država da same izaberu svoj put jedan je od kamena temeljaca moderne Europe. Taj princip nas je dobro služio otkad je NATO osnovan. Mi svi sada moramo stajati uz taj princip.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 04:41