ZA SVOJU PRAVICU

REKORDNA TUŽBA Sudi se sa svima zbog svega, a traži više novca nego što je ikad postojalo na Zemlji

 Thinkstock

NEW YORK - U tužbi koja predstavlja svjetski rekord u potraživanju naknade štete, 62-godišnjak iz New Yorka Anton Purisima traži 2 kvintilijarde dolara.

Rukom pisanu tužbu dostavio je saveznom sudu u Manhattanu, a popis tuženika je poveći. Purisima tuži kafić Au Bon Pain, dvije bolnice, prodavaonicu Kmart, hitnu službu, javni prijevoz New Yorka, zračnu luku LaGuardia, grad New York i osobu Amy Caggiulu.

Sve njih Purisima tuži, između ostalog, za kršenje ljudskih prava, ozljedu, diskriminaciju na temelju nacionalnosti, maltretiranje, prevaru, pokušaj ubojstva, namjerno nanošenje duševne boli, i urotu s namjerom prevare.

Nije potpuno jasno što je nagnalo Purisimu da pokrene tužbu protiv svih navedenih osoba i institucija, no iz kaotične prijave čini se da je počelo s ‘bijesnim’ psom koji ga je ugrizao dok se vozio autobusom, potom ga je ‘par Kineza’ neovlašteno fotografirao dok je bio u bolnici, no tvrdi i kako mu aerodromski kafić već godinama pretjerano naplaćuje kavu.

Osim što se radi o najvećem do sada zabilježenom iznosu potraživanja u jednoj tužbi, također se radi o više novca nego što je ikada postojalo na Zemlji.

Crtač stripova, humorist i matematičar Randall Munroe na svojem je blogu skrenuo pozornost da su dvije kvintilijarde - broj s 33 nule - ne samo više nego što je ikad postojalo novca, već i više nego što bi vrijedila cijela Zemlja kada bi smo izvadili svu naftu, sve vrijedne metale i minerale, i nekako uspjeli prodati na slobodnom tržištu.

U obrazloženju tužbe, Purisima navodi da je šteta koja mu je nanesena 'ne može mjeriti novcem,' te da je stoga 'neprocjenjiva'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 15:26