KOMENTAR JUTARNJEG

Putinova poruka Sjedinjenim Državama: Rusija je globalni igrač

Rusija je u misiji stvaranja novog odnosa snaga u svijetu koji je od pada Berlinskog zida imao samo jednog velikog igrača - Sjedinjene Američke Države
Russian President Vladimir Putin (C) attends the 6th BRICS summit in Fortaleza, Brazil on July 15, 2014. Leaders of the BRICS (Brazil, Russia, India, China and South Africa) group of emerging powers gathered in Brazil on Tuesday to launch a new development bank and a reserve fund seen as counterweights to Western-led financial institutions. AFP PHOTO/NELSON ALMEIDA
 NELSON ALMEIDA/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin već danima putuje Latinskom Amerikom, sklapa sporazume, plete mrežu novih političkih savezništava i donosi s puta unosne višemilijardske ugovore o izvozu oružja te gradnji nuklearnih elektrana, autocesta i komunalne infrastrukture. Na Kubi je nonšalantno jednim potezom pera oprostio dementnoj braći Castro stari dug SSSR-u od 31 milijarde dolara u zamjenu za investicije, ali i povratak nekih zapuštenih sovjetskih “lokacija” koje izazivaju blagu nervozu moćnog susjeda s druge strane Meksičkog zaljeva.

Zašto je Putin došao u Latinsku Ameriku? Ova ljetna višednevna turneja ruskog predsjednika po suptropima može biti od velikog i dugoročnog političkog značaja. Naime, ona je dio nove kremaljske strategije kojom se Rusija želi nametnuti ili barem prikazati kao alternativa SAD-u (i donekle Europskoj uniji jer u Moskvi ionako na tu asocijaciju gledaju kao na američkog malog od kužine). Konačno, Rusi kažu da se SAD-u ne može dopustiti da bude jedini vladar svijeta. Putin je tako bocnuo najmoćniju velesilu u njezinu ataru - Latinskoj Americi. Rusija prema tom planu stvara “svoju” verziju euroazijskog pandana Europskoj uniji - Carinsku uniju od zemalja bivšeg SSSR-a (s perspektivom širenja), pojavljuju se državno sponzorirane teze o Rusiji kao posebnoj civilizaciji te Moskvi kao predvodnici onih kojima je Washingtona (i Bruxellesa) već puna kapa. Kremlj je bacio rukavicu u lice SAD-u, nastojeći preformulirati svijet koji je nastao nakon pada Berlinskog zida. Pitanje je, naravno, koliko je Rusija sposobna za ambicije koji si je zadala i je li to uopće moguće. Rusija tako partnerske odnose sa Zapadom podiže na suparničku razinu, pogotovo nakon što je šutnuta iz elitnog kluba G8 do kojeg je provincijalno držala. Doduše, tamo je uvijek narušavala harmoniju jer je često solirala i bila sama protiv svih. Sada kad je izbačena iz orbite, želi sama pronaći izlaz iz međunarodne izolacije koja je uslijedila nakon uplitanja u ukrajinsku krizu i aneksije Krima. Zato ne čudi Putinov posjet Latinskoj Americi koja je oduvijek nepisani posjed SAD-a, iako su tamošnji ljevičari i nakon raspada SSSR-a nastavili čeznutljivo gledati Moskvu (bez obzira na promjenu društveno-socijalnog sustava) upravo kao neku drugu mogućnost. Putin je stoga u misiji obnove ili potrage za novim saveznicima.

Strateški nastoji revitalizirati savezništva iz olovnih vremena (Kuba, Nikaragva), pa tako održava Asadov režim u Siriji (u Kremlju još lupaju glavom o zid jer su napustili Gadafija, pa sada uče na pogreškama) i po cijenu potpunog uništenja same zemlje jer silom želi poslati u svijet poruku: u gradu je novi šerif koji vas, ako budete dobri s njim, nikad neće ostaviti na cjedilu. Ovom turnejom Vladimir Putin šalje poruku da je Rusija globalni igrač, a ne tek neka regionalna sila koja će se zadovoljiti postsovjetskim prostorom. Doduše, možda bi i bilo tako da SAD nije ušao na ruska vlastelinstva - u Gruziju te, pogotovo, u Ukrajinu na kojoj je Rusija i gradila svoje novo pozicioniranje u međunarodnim odnosima (Carinska unija).

Posjetom zemljama na kontinentu koji je američko leno Putin želi odaslati signal svoje neovisnosti i snage, i političke i gospodarske (kako ga Kina u tom segmentu ne bi preduhitrila), ali i malo napakostiti SAD-u i nasekirati analitičare i savjetnike po Bijeloj kući te im zadti dodatni posao. I institucija BRICS-a je važna karika tog kremaljskog “mastermind” plana pa je zato Rusija izdašni “ulagač” - oko 20 milijardi dolara (početni kapital je 100 milijardi) - u Novoj razvojnoj banci koja bi trebala biti konkurencija “američkom” MMF-u i Svjetskoj banci. No, za velike vraške planove Rusija još nema dovoljno saveznika pa se već najavljuje i Putinova afrička turneja: posjet kontinentu koji su nekadašnji boljševički ideolozi smatrali najpotentnijim kad je riječ o stavljanju šape. Novi ruski plan uključuje i Europu, ali tamo je “no vacancy”, osim Srbije. Putin uskoro dolazi u posjet “komšiluku”, a neki njegovi emisari u Beogradu, koji je počeo pregovarati s EU, izravno kažu - nemojte nas zafrkavati: birajte Rusiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:37