KAPITALNI PRIMJERAK

Pronađena oštriga stara 150 milijuna godina i 10 puta veća od današnjih: Krije li u sebi najveći biser na svijetu?

U svojoj su je mreži pronašli ribari u tjesnacu Solent koji Isle of Wight razdvaja od engleskog kopna
 YouTube

U Velikoj Britaniji pronađena je oštriga stara 150 milijuna godina. Gotovo je deset puta veća od današnjih 'normalnih' oštriga, a misli se da se u njoj nalazi najveći biser na svijetu – veličine loptice za golf. Prosječni biser promjera je svega 7 milimetara.

Oštriga je već potpuno okamenjena, tj. fosilizirana, i morala bi se u potpunosti uništiti kako bi se provjerilo je li unutra doista biser, kao što se čini na temelju MRI skenova. Takav bi biser vrijedio čitavo bogatstvo, no barem zasada je dogovoreno da se oštriga neće otvarati.

Oštrigu su u svojoj mreži pronašli ribari u tjesnacu Solent koji Isle of Wight razdvaja od engleskog kopna. Prvo su mislili da se samo radi o kapitalnom primjerku, no kad su je oprali od blata shvatili su da se radi o prapovijesnom fosilu. Oštrigu su dali lokalnoj ribarnici koja ju je odlučila izložiti, a jedan je građanin o njoj obavijestio akvarij Blue Reef u Portsmouthu . Akvarij se zatim javio ribarnici koja mu je pristala predati oštrigu.

Na površini divovskog fosila djelatnici akvarija pronašli su preko 200 nabora, tj. oznaka starosti. Što je oštriga starija, to više nabora ima, slično kao kod godova drveća.

- Ovo je zaista vrlo, vrlo stara oštriga, izjavili su djelatnici akvarija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 23:49