TAJNOVITI RATNICI

Posljednji je nindža vitalan i na pragu devetog desetljeća, a do sad je podučio 100 tisuća učenika

Masaaki Hatsumi živi u japanskom gradu Noda, pokraj Tokija i širi mudrost držeći treninge u skučenoj dvorani ispod željezničke pruge.
 ThinkStock

Nindže su oduvijek bile obavijene veom tajni, a njihove su borilačke vještine postale inspiracija brojnim filmovima i romanima. No, rijetko tko od nas je ikada upoznao nindžu, a čini se kako će to uskoro postati gotovo nemoguće jer posljednji živući nindža uskoro proslaviti, ne baš mali, 80. rođendan.

Unatoč skorašnjem ulasku u deveto desetljeće života Masaaki Hatsumi, posljednji nindža, i dalje je vrlo vitalan te sigurno nije klasični 'starac'. Za razliku od njegovih kolega, Hatsumija nije teško pronaći, živi u japanskom gradu Noda, pokraj Tokija i širi mudrost držeći treninge u skučenoj dvorani ispod željezničke pruge.

Ne postoje kriteriji koji potencijalni nindža mora zadovoljiti. I sam Hatsumi navodi kako nindža umjetnost nije nužno tajna te da će ninža tehnikama podučiti svakoga tko to želi, ali ističe kako je proces učenja bolan. Tijekom izučavanja napisao je nekoliko knjiga s tematikom nindži koje su, prema Hatsumiju, u početku pripadale ruralnoj klasi i posjedovali ezoteričke vještine i mističnost kineske dinastije Tang.

Hatsumi uči već 50 godina, no i dalje se smatra učenikom. Do sada je svoje znanje prenio na više od 100 tisuća sljedbenika ove borbene vještine.

Ako ste kojim slučajem zamislili 100 tisuća parova kosih očiju koje proviruju kroz prorez crne marame, ostat ćete iznenađeni informacijom da većina današnjih nindži nisu Japanci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 16:39