ČOVJEK ODLUKE

PERIŠIĆEV PREPOROD 'Nedostajao mi je pogodak koji će me opustiti, sada je sve lakše...'

'Ochoa je sjajno branio protiv Brazila, ali mi definitivno imamo igrača koji mu mogu zabiti'
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Kada je Rafael Marquez, kapetan Meksika debitirao za reprezentaciju, Ivan Perišić je još išao u vrtić, bilo mu je tek osam godina. Meksički kapetan je imao impozantnu karijeru, sedam je godina igrao u Barceloni, prije toga i u Monacu. U ponedjeljak će se sudariti u Recifeu 'starac' Rafael i trenutno najbolji hrvatski igrač Ivan Perišić. I o tom duelu ovisi sudbina Hrvatske na ovom svjetskom prvenstvu.

Ivan Perišić je probio led, prvi je istrčao pred novinare nakon prekida šutnje. Logično, jer ga je većina svjetskih medija proglasila najbolji protagonistom hrvatske pobjede nad Kamerunom. Perišić danas igra najbolji nogomet u karijeri, od jednog bezličnog glumca za sporedne uloge, razvio se u čovjeka za naslovne role. Sprint protiv Kameruna, kada ga cijela kamerunska obrana nije uspjela uhvatiti, i to još u onom klimatskom užasu u Manausu, govori da je Perišić igrač biciklističkih pluća. I napokon ga je krenulo:

- Uvijek sam za Hrvatsku davao sto posto, nikada se nisam štedio ni kalkulirao, ali ne ide uvijek kao što čovjek zamisli. Čekao sam da mi se otvori neki gol, da mogu biti opušteniji. I doista, ovdje u Brazilu, iz utakmice u utakmicu ide mu sve bolje.

Uslijedila su pitanja o Meksiku, utakmici koja će odrediti jednog putnika u drugi krug.

- Meksiko je na prve dvije utakmice potvrdio da je velika momčad, igraju moderni nogomet, naročito u obrani, ali, ako ponovimo igru kao protiv Kameruna, imamo vrlo dobre izglede.

Meksički golman, koji je fantastično branio protiv Brazila, bit će i najveća prepreka našim napadačima?

- Imamo i mi 'bravare' za meksičku bravu...

Jeste li već gledali Meksiko?

- Danas počinju video-analize njihovih utakmica, nadamo se da je naša struka našla pukotine, slabe točke i „meki trbuh“ meksičke reprezentacije.

Meksički igrači uglavnom igraju kod kuće i nisu baš svi poznati u Europi?

- Imaju fantastične igrače, i ne sumnjajte – dobro komponiranu momčad. Možda nemaju tako velike zvijezde u momčadi kao mi, ali, kao team djeluju vrlo čvrsto, homogeno i opasno.

Hrvatskoj igra samo pobjeda, Meksiku je dovoljan i bod. Je li to figura više na meksičkoj strani?

- Jest, mi moramo pobijediti, inače idemo kući. Čeka nas utakmica puna rizika, jer moramo igrati na pobjedu, otvoreno, a istovremeno moramo paziti na nekoliko doista opasnih Meksikanaca. Ali, možemo mi to!

Velika je stvar za Hrvatsku povratak Marija Mandžukića, nekako ste sigurniji, opasniji, djelujete superiorno?

- Mario je u ovom času jedan od najboljih napadača na svijetu i njegovo prisustvo nam je vrlo važno. On je pozitivni lik, koji nikad ne diže ruke na predaju, bori se do zadnje sekunde, pa što bude. Nadam se da će i Meksiku zabiti nekoliko golova.

Hoće li Meksiko stajati i protiv Hrvatske, kao i protiv Brazila?

- Obje utakmice su igrali u sustavu 3-5-2, nemaju razloga ništa mijenjati. Imali su nekoliko mjeseci za prirpeme, budući da im je prvenstvo završilo još u ožujku, ali, ponovit ću, ako ćemo igrati kao protiv Kameruna, eto nas u drugom krugu.

Jesu li na ovom prvenstvu u prednosti momčadi iz Južne Amerike?

- Neke južnoameričke reprezentacije su već prošle, ili imaju dobre izglede za plasman u drugu rundu. Odgovara im klima, pogotovo Kolumbiji i Urugvaju, a ni Meksiko nije daleko. U prednosti su ponajviše zbog klime...

Posebno je problematičan bio Manaus?

- Dan prije utakmice na treningu, bili smo kuhani, znali smo da će biti problema. No, rani gol Ivice Olića puno je pomogao, a definitivni spas je bio crveni karton Songa u 30. minuti. Tko zna kako bi završilo da smo ostali jedanaest protiv jedanaest i da nismo zabili rano gol.

Brazil nije bio uvjerljiv protiv Merksika?

- Veći dio utakmice je Meksiko bio bolji, kao što smo i mi ukupno gledano bili bolja momčad u Sao Paulu. Imali smo više šansi, ali nismo uspjeli izvući nikakvu korist iz te utakmice. No, sve je još u našim rukama, nadam se pobjedi. Sastaju se dvije trkački moćne momčadi, dvije momčadi koje znaju igrati nogomet i svijet će uživati...

Razmišljate li već o Nizozemskoj?

- Ne, fokusirani smo na Meksiko.

Felipe Scolari je rekao da Hrvati imaju najbolji centaršut, ali ne klasični centaršut, već prizemni, zbunjujući za obrambene igrače. Vježbate li to na treningu, ili...?

- Protiv momčadi koje imaju visoke stopere, logično je da se ide na prizemni centaršut, sve zavisi od situacije na terenu. Svatko ima svoj instinkt, sami odlučujemo...

Dolaze li vaši Omišani na utakmicu?

- Ne, neće doći, ostavili smo sve za drugi krug.

Je li 37. Godišnji Marquez naša šansa?

- Ne mora značiti, godine nisu danas važne, što se vidi i na nekim našim igračima, Oliću i Pletikosi. Sve su bolji. Ne može igrač, koji je većinu karijere proveo u Barceloni, biti loš. Možda je samo izgubio na brzini...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 19:11