PIŠE JELENA LOVRIĆ

Ovi izbori su prvi ozbiljan uspjeh vladajućih

Ishod izbora u Dubrovniku, ali i drugim mjestima, signalizira da će na parlamentarnim izborima borba između lijevog i desnog bloka biti vrlo tijesna
 Željko Hajdinjak/Cropix

Tomislav Karamarko ima razloga za zabrinutost. Zaustavljen je njegov pobjednički niz. Na prijevremenim izborima u 17 gradova i općina prije dva tjedna i jučer u drugom krugu HDZ se nije dobro proveo. Nije uspio osvojiti najvažnije trofeje na koje je stavio sve karte. U prvom krugu doživio je težak poraz u Omišu, a jučer mu je izmakla očekivana pobjeda u Dubrovniku.

Dubinu neuspjeha povećava činjenica da je HDZ namjerno rušio lokalne proračune kako bi iznudio izvanredne izbore, računajući da može ugrabiti vlast tamo gdje je nije imao. Uglavnom uzalud! Nije se isplatilo! Andro Vlahušić uspio je obraniti funkciju gradonačelnika Dubrovnika. I više od toga: zajedno s partnerima imat će većinu u skupštini, tako da će komotno vladati Gradom. Više mu nije potreban dogovor s HDZ-om. Osvajanje Vukovara i Dubrovnika šef je HDZ-a svojedobno označio kao svoje prioritetne ciljeve. Premda su jake snage HDZ-a dale sve od sebe da ga dobiju. Dubrovnik je u završnici kampanje bio pod pravom opsadom Karamarkovih ljudi. Zato se u ovom slučaju mora govoriti o njihovu porazu, porazu HDZ-ova rukovodstva na nacionalnoj razini.

Za vladajuću koaliciju ovo je prvi ozbiljan uspjeh nakon niza poraza. Doduše, nije ga osvojio SDP, kao stožerna stranka Kukuriku bloka, nego junior partner. HNS je u ovoj rundi prijevremenih izbora gotovo neprimjetno postigao neočekivano dobar rezultat. Ne samo pod Srđem, nego i u nekim drugim gradovima i općinama povećao je broj svojih vijećnika. Ishod izbora u Dubrovniku, ali i drugim mjestima, signalizira da će na parlamentarnim izborima borba između lijevog i desnog bloka biti vrlo tijesna, možda i neizvjesna.

Druga je stvar - značajnija možda od izbornih rezultata - da se u Dubrovniku odlučujuća utakmica vodila između dosadašnjega gradonačelnika pravomoćno osuđenog za kazneno djelo protiv službene dužnosti i kandidata stranke koja je osuđena za korupciju. Baš krasan izbor! Žaliti građane što su prisiljeni odlučivati između zla i goreg ili se skandalizirati da biraju ljude s takvim repovima? Izbori u Dubrovniku kazuju koliko je Hrvatska bolesna zemlja. Nitko tu nema razloga za slavlje. Svi su poraženi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 01:42