KOMENTAR

OPASNOST OD ATOMSKOG SUKOBA SVE JE VEĆA Nuklearni rat danas može izazvati i malena greška

Osim ljudske pogreške, danas nam prijeti i opasnost u obliku cyber napada
 AFP, CC

Opasnost od izbijanja nuklearnog rata sve je veća, složila su se dvojica umirovljenih visokih časnika, američki general James Cartwright i ruski general Vladimir Dvorkin. Njihovo mišljenje ima posebnu težinu jer su obojica obnašali zapovjedne dužnosti povezane s nuklearnim oružjem. Cartwright je bio zapovjednik američkog Strateškog zapovjedništva, dok je Dvorkin zapovijedao ruskim Strateškim raketnim snagama. Njih posebno zabrinjava mogućnost nehotičnog izbijanja nuklearnog sukoba.

Taj vid nuklearne strategije podrazumijeva da će jedna strana lansirati svoje nuklearno oružje čim primi upozorenje sustava za rano uzbunjivanje da je neprijatelj lansirao nuklearno oružje. Cilj je upotrijebiti vlastite nuklearne projektile prije nego što budu uništeni. U prvom udaru najprije se napada neprijateljski nuklearni arsenal, utvrđena zapovjedna i komunikacijska središta, zrakoplovne baze i slične vojne mete.

No opasnost od pogreške sustava za rano uzbunjivanje pri detekciji i prepoznavanju lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila već je jednom gotovo izazvala nuklearni rat. Godine 1983. sovjetski satelitski sustav za rano uzbunjivanje pogrešno je detektirao američko nuklearno lansiranje. Ipak, časnik na dužnosti toga dana, Stanislav Petrov, ispravno je zaključio da SAD ne bi napao Sovjetski Savez samo jednim projektilom te nije obavijestio nadređene.

Osim pogreške, danas je prisutna dodatna opasnost u obliku cyber napada, koji mogu u sustave ubaciti lažne podatke kako bi izazvali uzbunu. Nijedan računalni sustav, koliko god bio dobro zaštićen, nije imun na cyber napade. Ranjivi su i poluautomatski sustavi za lansiranje nuklearnog oružja.

Primjer je ruski sustav Perimetr, koji se na Zapadu naziva Mrtva ruka ili Ruka iz lijesa. Riječ je o automatskom sustavu koji se, koliko je poznato, aktivira u vrijeme pojačanih napetosti i može samostalno lansirati rusko nuklearno oružje ako rusko vodstvo bude neutralizirano udarom na Moskvu. U slučaju da mreža senzora postavljenih oko Moskve detektira nuklearnu detonaciju, sustav lansira komunikacijske rakete, koje potom prelijeću ruska raketna polja i šalju lansirne šifre nuklearnim projektilima koji potom bivaju lansirani.

Rizik od nuklearnog sukoba sada je najveći od kraja prvog hladnog rata te je teško predvidjeti koliko je vjerojatno da nuklearni rat bude izazvan ne samo greškom nego i cyber napadom. Ipak, ta je opasnost stvarna i ne smije se podcjenjivati, jer posljedice njezina ignoriranja mogu biti nezamislive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:28