Njemačka uvodi obavezan obilazak konc logora u nastavu

Njemačka djeca morat će u sklopu obavezne nastave posjećivati nacističke koncentracijske logore, piše danas Times. Ovaj projekt, koji će prvo biti uveden u Bavarskoj, a uskoro bi mogao postati standard i za cijelu Njemačku, odgovor je na nedavni napad neonacista noževima na Aloisa Mannichla, šefa policije u Passau i poznatog protivnika nacizma.



„Moramo zauzeti čvrsto stajalište prema ovoj ultra – desničarskoj hobotnici“, komentirao je odluku bavarski premijer Host Seehofer koji je od ministarstva zatražio da izađu s odgovarajućim prijedlozima za suzbijanje neonacizma u južnom dijelu Njemačke.

„Prije svega moramo otvoriti web stranicu koju će moći kontaktirati svi ljudi koji imaju problema s desnim ekstremistima“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joachim Herrmann. „Naš cilj treba biti da odgojimo djecu tako da se mogu oduprijeti svim pokušajima ekstremne desnice da ih zavedu“.



U slučaju Bavarske to će podrazumijevati obavezan posjet nekom koncentracijskom logoru, najvjerojatnije Dachau kraj Muenchena. Predavanja iz povijesti uključivat će i izlete centrima koji dokumentiraju nacističke zločine poput onog koji je uređen u Obersalzbergu nedaleko od Hitlerove alpske rezidencije.



Njemački obrazovni sustav uređen je federalno, a neke pokrajine već duže vrijeme organiziraju posjete studenata nekadašnjim logorima. Neki vjeroučitelji također drže predavanja o moralnim izborima zanemarivanim za vladavine Trećeg Reicha.

Obrazovanje o Holokaustu u Njemačkoj se vrlo ozbiljno shvaća, međutim, često zakazuje u praksi jer učenici s lakoćom izbjegavaju posjete logorima.



U sklopu bavarskog projekta učitelji će nastojati povezati učenike s nekim od preživjelih logoraša. Predavanja o nacizmu povezat će se s aktualnim problemima antisemtizma i rasne netrpeljivosti.



Bavarske vlasti nastojat će također onemogućiti nabavu nacističkih suvenira i pamfleta iz vremena Trećeg Reicha preko interneta.



„Razgovarat ćemo o tome s američkim vlastima. Neprihvatljivo je da se ovdje mogu nabaviti publikacije koje poriču Holokaust“, rekao je Herrmann.



Poricanje Holokausta, isticanje svastike, prodaja Hitlerovog Mein Kampfa i podizanje desne ruke u Njemačkoj su zabranjeni“.  (njd)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 18:02