REAKCIJA PREMIJERA I ŠEFA STRANKE

'NAZVAT ĆU MILANOVIĆA I ČESTITATI' Plenković progovorio o uzrocima Kolindina poraza, budućnosti HDZ-a, ali i o mogućoj velikoj koaliciji

 
Andrej Plenković
 Tomislav Krišto / CROPIX

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u stožeru Kolinde Grabar-Kitarović komentirao je rezultate predsjedničkih izbora.

- Želio bih na kraju drugog kruga zahvaliti Kolindi Grabar-Kitarović na pet godina mandata, požrtvovnom radu za boljitak RH, za jačanje međunarodnog ugleda zemlje i skladan način funkcionioranja institucija. Zahvaljujem svim članicama i članovima HDZ-a koji su predano radili na tome da osvojimo još jedan mandat i na tome im hvala. Takođere hvala i svim strankama koje su podržale Grabar-Kitarović na ovim izborima, svim našim sugrađanima i Hrvatima izvan RH. Također čestitam Zoranu Milanoviću na osvojenom većinskom povjerenju birača, želim mu uspjeha u radu, surađivat ćemo sukladno ustavnim i zakonskim ovlastima.

Promjene u stranci?

- Mi ćemo prije svega analizirati rezultate, zašto se ovo dogodilo. Razloga je više. Ja sam i prije kazao da je svaki glas sa desnog spektra otišao Škori glas više za prednost kandidata ljevice. Mi smo u ovih 3,5 godine otkako sam na čelu HDZ-a i Vlade ostvarili puno za Hrvatsku. Trudimo se da život naših ljudi bude bolji, mislim da smo u tome i uspjeli. S obzirom da smo imali više od 4,6 posto nevažećih listića, što je enorman broj nevažećih listića, znači da je dio birača poništilo svoje listiće gdje se dolazi na 10-ak tisuća glasova razlike. I to su određene poruke. Građani mogu svoje biračko pravo manifestirati ovako, ali to je ispod razine onoga što se očekuje.

Jesu li birači poslušali Škoru?

- On je u prvom krugu izgovarao rečenice koje mu pišu zastupnici Mosta ili pak neki drugi, to je nešto što mi koji pratimo vidimo u sekundi, ali to je njegov izbor i odgovornost. Sve stvari koje su od nacionalnog interesa mi smo rješavali, sve nepravde smo riješili, jačanje vojske i policije, čuvanje granice, sve na način kako treba...

- Nitko ne posjeduje birače. Naši građani su pametni, mudri, odgovorni. Treba se do kraja informirati, ne nasjedati na šarene laži kojih u politici ima jako puno. Sve ono što je bilo bitno za naše vrijednosti i program, mi radimo i radit ćemo i u budućnosti - rekao je Plenković.

Na pitanje o pretendentima na njegovo mjesto na unutarstranačkim izborima u HDZ-u te izjavu Milijana Brkića kao potencijalnog kandidata za to, Plenković kaže:

- Ja uvijek poštujem svačiju ambiciju. Tko god se želi kandidirati na unutarstranačkim izborima, neka se kandidira. Mi smo napravili jako puno, a naši će članovi odlučiti.To se sve očekuje, to je normalno, ja sam učinio sve od nultog trenutka i kandidature do ovih izbora, bez kalkulacija, bez fige u džepu, bez prtljanja i ostalog, i to ću činiti i u budućnosti. Tko to cijeni, dobro - rekao je Plenković.

Najavio da će nazvati Milanovića već večeras i čestitati mu na pobjedi na predsjedničkim izborima, a kada je riječ o suradnji s novim predsjednikom, Plenković kaže:

- Bit će to tvrda kohabitacija u skladu sa Ustavom

Novinari su ga pitali i o mogućnosti velike koalicije, no on je bio kratak:

- Mi ćemo učiniti sve da HDZ ponovno pobijedi na parlamentarnim izborima - zaključio je Andrej Plenković.

Zagreb, 050120. 
City Plaza.
Slavonska avenija 6.
Drugi krug predsjednickih izbora.
Kolinda Grabar Kitarovic obratila se javnosti nakon izgubljenih predsjednickih izbora
Na fotografiji: izjava Andreja Plenkovica nakon zavrsenih izbora
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Andrej Plenković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 09:32