Mladen Lučić i Snježana Pintarić u borbi za MSU

ZAGREB - Mladen Lučić i Snježana Pintarić kandidati su za novog ravnatelja zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti. Natječaj je službeno završio danas, a tko će biti ravnatelj MSU i imati čast otvoriti novu zgradu u Novom Zagrebu koja bi trebala biti dovršena do kraja godine, odlučit će Upravno vijeće MSU, a potvrditi više instance.



Mladen Lučić u Muzeju suvremene umjetnosti bio je viši kustos, a s te je pozicije otišao pozicije 2005. godine. U MSU je bio zaposlen 22 godine, prije toga je radio u Galeriji Studentskog centra. Bio je ravnateljem posljednja tri filmska festivala u Puli, koja su zabilježila porast publike.



Autor je više od 30 autorskih i problemskih izložbi, 200 kritičkih tekstova u katalogu te niza likovnih kritika. Potpisuje izložbu Suvremene kineske umjetnosti, a bio je i suradnikom Haralda Szeemana za izložbu posvećenu umjetnosti na Balkanu u Beču. Autor je koncepcije i selektor posljednjeg Zagrebačkog salona, a članom je žirija i dva posljednja Salona mladih. Trenutačno živi na relaciji Zagreb - Vodnjan, a radi kao savjetnik na Pulskom filmskom festivalu.



Mladen LučićSnježana Pintarić do sada je prošla dva mandata kao ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti i na tom je mjestu, dakle, osam godina. Jedne je godine bila v.d. od 2002. do 2003. godine. Prije dolaska na ovo mjesto bila je ravnateljicom Muzeja Antun Augustinčić u Klanjcu. Posebno se posvetila promociji umjetnosti EXAT-a i Novih tendencija, a zajedno s Darkom Glavanom potpisala je nedavno održanu izložbu Vlade Kristla u Umjetničkom paviljonu. Magistrica je muzeologije. Oba kandidata odlučila su izjave o svojoj kandidaturi odgoditi za kasnije.



O novom ravnatelju odlučit će Upravno vijeće MSU, a imaju rok od 45 dana. Ne zna se još tko će biti na čelu Upravnog vijeća, s obzirom na to da je dosadašnji predsjednik, akademik Velimir Neidhart, dao ostavku zbog neslaganja. Naime, smatrao je da je natječaj za novog ravnatelja trebao biti međunarodnog karaktera, a nije se slagao ni s činjenicom da je koncepcija Zvonka Makovića za novi stalni postav MSU dobila negativne recenzije koje nisu potpisane. Grad Zagreb dužan je izabrati novog predsjednika Upravnog vijeća. Upravno vijeće, kako stoji u natječaju, dužno je pribaviti mišljenje Stručnog vijeća Muzeja, a njihovo mišljenje potvrđuje Skupština grada Zagreba.  


P. Kiš
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:25