KAO ORSON WELLES

LIJEČNIK PRESTRAVIO AMERIKU Na radiju pričao o invaziji zombija i izazvao opću paniku!

Kako je objasnio u najslušanijem noćnom radijskom programu sjevernoameričkog kontinenta, bolest se zove sindrom deficijencije ataksične neurodegenerativne zasićenosti (A.N.S.D.), te su je, kako je rekao u eteru, stvorili menadžeri visokorizičnih fondova kako bi izazvali slom financijskog tržišta

Dječji psihijatar dr. Steven Schlozman sa Harvarda izazvao je paniku gostovanjem u američkoj noćnoj radijskoj emisiji Coast to Coast , gdje je došao promovirati svoju knjigu Obdukcije zombija: Tajne bilježnice iz apokalipse . Naime, Schlozman je mrtav-hladan pričao o invaziji zombija i o "novootkrivenoj bolesti" o kojoj je doznao iz rukopisa liječnika iz CDC-a (Centers for Disease Control and Prevention).

Kako je objasnio u najslušanijem noćnom radijskom programu sjevernoameričkog kontinenta, bolest se zove sindrom deficijencije ataksične neurodegenerativne zasićenosti (A.N.S.D.), te su je, kako je rekao u eteru, mogli stvoriti menadžeri visokorizičnih fondova kako bi izazvali slom financijskog tržišta koje bi uslijed širenja nereda postalo podložno manipulaciji.

Voditelj ga je pitao da pojasni novu prijetnju našoj planeti.

Ubrzo su počeli pristizati e-mailovi slušatelja s pitanjima poput 'Koji je najbolji lijek u slučaju infekcije zombijem' i 'Kako da zaštitim kuću od napada zombija'. Neki su slušatelji bili bijesni kada su shvatili da se radilo o neslanoj šali, pa su čak optužili Schlozmana da je prekršio Hipokratovu zakletvu.

"Stručnjak za zombije" bio je iznenađen ovakvim reakcijama, jer nije očekivao da će ga itko shvatiti ozbiljno dok govori o "potpuno izmišljenom fenomenu popularne kulture". Inače, voditelj emisije Ian Punnett često ugošćuje autore djela fikcije i zatim razgovara o njima kao da se radi o stvarnim događajima.

Zombiji duboko ukorijenjeni u popularnu kulturu - prizor iz filma 'Svjetski rat Z'

Schlozman je očito pogodio žicu i zakoračio korak dalje, u smjeru legendarnog radijskog nastupa Orsona Wellesa, koji je 30 listopada 1938. godine, uoči Noći vještica, prekinuo radijski program s najavom da se događa niz čudnih eksplozija plina na Marsu i da dolazi kraj svijeta, što je izazvao opću paniku, a zatim bijes prevarenih slušatelja koji isprva nisu shvatili da ustvari slušaju radio-dramu prema djelu H. G. Wellsa 'Rat svjetova'.

Zanimljivo je da se Schlozmanova izmišljena bolest koja pretvara ljude u zombije sada pojavljuje već na mnogo web-stranica s objašnjenjem simptoma. Naivni ljudi skloni su svemu povjerovati, zaključuje Schlozman, koji se prisjetio sličnog fenomena kada je 2007. objavljena informacija o muškoj trudnoći postignutoj u 'svjetski poznatom Medicinskom centru Dwayne', što se ubrzo proširilo internetom, usprkos činjenici da takav centar uopće ne postoji i da je sve bilo plod mašte multimedijalnog umjetnika Virgila Wonga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:23