Koradea tražili bagerom

IVANEC, VELIKA VETERNIČKA - “Ivane, predaj se! Ovo više nema smisla. Stvari su otišle predaleko i moraš se suočiti sa stvarnošću, takva, kakva je!”



'Petriš i Korade nikada nisu odgovarali za smrt moga sina'



Ovo je javni apel koji je prijatelju Ivanu Koradeu, danas uputio i inž. Slavko Canjuga, prijatelj odbjeglog generala, brat Zlatka Canjuge. Upravo je poziv na Koradeov broj mobitela bio trag koji je policiju proteklog tjedna doveo do Slavka Canjuge, koji nam je o tome danas ispričao:



“Da, točno je da su dečki iz policije bili kod mene zbog poziva upućenog Ivanu Koradeu. Zvao sam ga kad sam pročitao da se traži nakon ubojstava u Vitešincu i u Velikoj Veterničkoj jer sam htio od njega čuti je li istina sve to što se moglo vidjeti na televiziji, pročitati u novinama i na internetskim portalima”, kazao nam je Canjuga i rekao da mu se javila telefonska sekretarica.



Slavko Canjuga posljednji se put s Ivanom Koradeom vidio prije mjesec dana i tvrdi da ni po čemu nije mogao zaključiti da bi se mogla dogoditi ovakva tragedija.



‘Vjerujem da će se predati’




“Vjerujem kako još uvijek ima dovoljno racionalnog razmišljanja i da će u takvoj situaciji napraviti jedino ono što je moguće - da će se predati. Ja ga to ovim putem pozivam!” - kazao je Canjuga.



No, on smatra kako je pitanje s koliko informacija Korade raspolaže i u kakvu je mentalnom stanju. Slavko Canjuga jedan je od dvojice Koradeovih prijatelja koji su ga pokušali kontaktirati. S njima je policija obavila obavjesne razgovore.





Vlasnica prostora u kojem je u Varaždinu smješten lokal Majestic najavila je tužbu za iseljenje iz prostora u kojem je u najmu taj lokal u vlasništvu sina generala Koradea.



Učinit će to zbog duga za najam i neplaćenih usluga. Korade je ostao dužan i izvođačima radova za kuću u koju se uselio na Božić 2006., a koju je sagradio za dvije godine. Kuću su gradili njegovi suborci.

Deložacija iz 'Majestica'



Krunoslav Borovec, glasnogovornik ravnateljstva policije, današnje najave uhićenja u bliskoj budućnosti nazvao je špekulacijama.



“To se može dogoditi za nekoliko sati, ali potraga može i potrajati!”, kazao je Borovec. Potvrdio je da je u pretrazi kuće korišten bager i još neka mehanizacija, ali skrovište nije otkriveno. I danas je Koradeova kuća, kao i cijelo selo bilo u blokadi.



Nakon što je u utorak na prijedlog tužiteljstva istražni sudac izdao novi nalog za pretragu Koradeova imanja, u utorak je viđen i djelatnik policije kako s lopatom i koferom s tehničkim uređajima ulazi u dvorište radi pretrage.



Policija je i danas koristila pse tragače te se špekuliralo da su psi nanjušili trag. No, svi policijski napori da se uđe u trag bjeguncu, koji osim što je bez ruke, ima visoki šećer i giht, ostali su bez rezultata.



Jedan od apsurda je da nadležna državna tijela nemaju točan nacrt vile generala Koradea u Velikoj Veterničkoj 57. Naime, tek prije desetak dana Ljiljana Korade je Županijskom uredu za graditeljstvo podnijela zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za kuću koja je sagrađena prije desetak godina. Uz zahtjev predala je samo dio potrebne dokumentacije. Prema pričanju mještana Mača, Koradeovu su kuću gradili većinom njegovi suborci iz Hrvatske vojske.





Vladimir Terešak, županijski državni odvjetnik, u istražnom je zahtjevu predložio ispitivanje 14 svjedoka, među kojima su i žrtva otmice Zlata Rabuzin i preživjeli Vlado Knok.



Svjedočit će i obitelji žrtava, zaštitari i medicinsko osoblje koje je zbrinulo Z. Rabuzin, te susjedi i rodbina žrtava, ali i Koradeovi supruga i sin.

Predloženo 14 svjedoka



Neki lokalni obrtnici radili su mu iskope. Prema tim pričama, navodno je vozio velike količine građevinskog materijala. Njegovi bliski znanci tvrde da je Korade negdje na imanju ili u njegovoj blizini, ali sigurno na području gdje je i skoncentrirana potraga na području Velike Veterničke, Gregurovca i Velike Petrovagorske napravio jedno ili više tajnih skloništa.



Tast u bolnici




Tijekom dana dva vozila Hitne pomoći viđena su kako ulaze. Hitna pomoć ušla je zbog toga što je tast Ivana Koradea doživio akutni infarkt i odvezen je na intenzivno liječenje u bolnicu. Iako policija vjeruje da je odbjegli general na području Županije krapinsko-zagorske, u danas podnesenom istražnom zahtjevu od Županijskog državnog odvjetništva traži se da se zajedno s određivanjem pritvora za Ivanom Koradeom, raspiše i međunarodna tjeralica.





Glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovecizjavio je večeras da nakon cjelodnevne pretrage kuće i imanja odbjeglog umirovljenog generala Ivana Koradea, osumnjičenog za četverostruko ubojstvo, policija nije pronašla tajno sklonište u kući i oko nje.



Borovec je rekao da je današnjom pretragom policija željela otkloniti pretpostavku da u kući ili oko kuće umirovljenog generala Koradea postoji tajno sklonište. Napomenuo je kako policija nema saznanja postoji li eventualno tajno sklonište na nekoj drugoj lokaciji.



Po napisima medija Korade je navodno novu kuću sagradio na temeljima podruma stare kuće koji nisu u potpunosti zatrpani.

Na upit o nagađanjima u pojedinim medijima da je Korade članovima svoje obitelji slao šifrirane poruke skrivene u hrani koju su im nosili mještani, Borovec je rekao da policija od prvog dana ima sve pod kontrolom te da ništa nije prepustila slučaju. (Hina)

Borovec: Policija nije pronašla tajno sklonište



Ivan Korade se 11. ožujka ove godine trebao pojaviti na suđenju na varaždinskom Općinskom sudu zbog tučnjave ispred varaždinskog kafića Mabis 17. kolovoza prošle godine. Suđenje je trebalo početi i njegovu sinu Mariju za nasilničko ponašanje, odnosno zato što su u cilju iživljavanja, a bez ikakva povoda, bivšeg zaposlenika Majestica, Marijeva lokala, nekoliko puta udarili i prijetili da će ga ubiti.



Koradea se teretilo da je pištoljem prijetio Nevenu Gradičaku, nakon čega mu je on izbio pištolj iz ruke, udario ga šakom u glavu, te je izbila tučnjava između dvije strane. Na drugoj je strani osim Gradičaka bio njegov brat Igor te Dalibor Rabuzin, sin otete Zlate. Korade i sin za nedolazak na sud ispričali su se bolešću. U podrumu kuće jednog okrivljenog 3. ožujka je izbio požar, a PU varaždinska isključila je tehnički uzrok. Zašto im je trebalo gotovo mjesec dana da povežu događaje i što je radila policijska analitika znat će se kad se poslože sve kockice zločinačkog mozaika.

Što je radila policijska analitika?



Dušan Miljuš
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 05:37