PIŠE ROBERT BAJRUŠI

KOMENTAR Pragmatična i uspješna izborna taktika Milana Bandića

 Tomislav Krišto/CROPIX

Najprije je naredio brzo renoviranje Dolca, zatim u pola pet ujutro učio smetlare kako se peru ulice, onda organizirao asfaltiranje Držićeve i Vukovarske avenije, a prvog rujna svi zagrebački đaci dobit će besplatne udžbenike. “Cijena, prava sitnica”, rekao bi Sir Oliver. “90 milijuna kuna.”

Usto je najavio izgradnju metroa, najveći kip Franje Tuđmana koji je ikad isklesan te par novih fontana.

Parlamentarni izbori su sve bliže, a Milan Bandić - osnivač, predsjednik i spiritus movens stranke “Milan Bandić365 - stranka rada i solidarnosti”, krenuo je u predizbornu kampanju, što znači da će šakom i kapom dijeliti novac. Koji nije njegov, ali koga briga. Po istom obrascu dobio je četiri ili pet izbora i zašto ne pokušati opet?

Samo što ovoga puta Bandić širi polje djelovanja na cijelu Hrvatsku i počinje ulaziti u prostor koji trenutno zauzima HDZ. Ne samo svjetonazorski među konzervativnim biračima i braniteljskom populacijom (koji su u Zagrebu za njega, a ne Tomislava Karamarka), nego čerupajući HDZ-ove kadrove od istoka do juga. A kampanja tek počinje.

Tako je u široj javnosti nepoznata vukovarska gradska vijećnica HDZ-a Mirjana Semenić Rutko prešla u redove stranke zagrebačkog gradonačelnika i niti 24 sata kasnije objavila da s Milanom Bandićem planira opremanje gradske bolnice i otvaranje neophodne socijalne samoposluge, “a gospodarski procvat vidi u nedovoljno iskorištenom ratnom turizmu i riječnim kruzerima s kojih gosti zasad rijetko silaze u grad”. Sada se najavljuju prijelazi vijećnika iz Knina, koji su, također, tri mjeseca prije izbora shvatili kako njihove dosadašnje stranke ne vrijede pišljivog boba. Knin i Vukovar su dva grada-simbola i nije čudno da je Bandić najprije ondje odlučio pustiti korijenje. Što je i poruka Karamarku što bi se moglo desiti ako će HDZ krajem godine pokušati srušiti proračun i tako izazvati prijevremene izbore u Zagrebu.

Još uvijek sve to je folklor - pranje ulica, knjige za djecu, neka buduća Tuđmanova bista - ali Milan Bandić se u ništa ne upušta bez računice. A računica nečega po imenu “Milan Bandić365 - stranka rada i solidarnosti” znači dva ili tri saborska mandata u I. i II. (zagrebačkoj) izbornoj jedinici i, ako je moguće, ponešto u Slavoniji ili Dalmaciji. Kada ste čuvar zagrebačkog proračuna, onda i imate i možete; recimo upravo u ovo vrijeme 2013. Bandić je podijelio 10 mil. kuna za neretvanske lađare i slavonske kirvaje.

Čudno je kako analitičari razglabaju o ORaH-u, Živom zidu ili Josipoviću, a zanemaruju Bandića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:52