NEKA IH POGLEDA U OČI

KOMENTAR JELENE LOVRIĆ Premijeru Milanoviću, izbacite Marinu Lovrić Merzel i Željka Sabu

Milanović se ponaša ‘nojevski’ jer vjeruje svojim suradnicima. Ali morao bi malo vjerovati i institucijama države...
 CROPIX

Šef SDP-a Zoran Milanović sazvao je novinare da javnost obavijesti kako zasad ništa neće poduzeti s obzirom na činjenicu da su mu dva člana najvišeg rukovodstva stranke postali objekt intenzivnog interesa Uskoka. Protiv vukovarskoga gradonačelnika Željka Sabe već su podignute optužnice. Sisačka županica Marina Lovrić Merzel upravo je uhićena. Svemu tome unatoč, Milanović smatra da još ima vremena čekati. Od Sabe će, kaže, tražiti neka objašnjenja. Pokaže li se da je novac vukovarske djece zaista ukrivo trošen, stranka će roditeljima sve do zadnje lipe vratiti. Za Merzel, čekat će optužnicu. Nekoliko je puta ponovio da za drukčiju odluku, odnosno za bilo kakvu odluku, ne raspolaže s dovoljno informacija. Premda to nije točno. Za šefa SDP-a situacija je svakako nova i vjerojatno šokantna. Svejedno, morao bi se samo prisjetiti lekcija koje je ne tako davno dijelio drugima. HDZ-u, ali i vlastitim ministrima. U redu, gradonačelnika i županicu ne može smijeniti, ali može ih pogledati u oči i tražiti ostavku. Kao što je svojedobno tražio ostavku od Mirele Holy. Kao što je javno inzistirao da Branko Šegon mora otići. U tim je slučajevima imao svoj stav i prije nego se Povjerenstvo za sukob interesa oglasilo.

Sada se ponaša nojevski, vadeći se na potrebu da vjeruje svojim suradnicima. Ali, nešto bi malo morao vjerovati i institucijama hrvatske države. Presumpcija nevinosti ne postoji kad je riječ o političkoj dimenziji u nečasnim poslovima uhvaćenih političara. Od SDP-ova šefa ne očekuje se da svoje afere kazneno riješi. To će uraditi DORH i sudovi. Od njega se očekuje odluka o političkoj i moralnoj odgovornosti. Kazneno si nevin dok ti se ne dokaže da si kriv. Ali politika ne može čekati pravomoćne sudske odluke. Svako nedistanciranje od osumnjičenih za prekoračenje zakona dubinski je kompromitirajuće. Ne treba prejudicirati presudu, ali nužno je akceptirati sve implikacije u istražnu i pravosudnu mrežu uhvaćenih slučajeva.

Neozbiljno je i faktički nemoguće da se potreba donošenja političke odluke otkloni lakonskom Milanovićevom rečenicom da nije on procjenitelj štete. Da, on je procjenitelj političke štete i o tome se odmah morao očitovati. Ostavi li Merzel i Sabo i dalje u stranačkom predsjedništvu - umjesto da ih hitno suspendira - šteta će se povećavati i kolektivizirati. Pa više neće biti riječ o njihovoj osobnoj odgovornosti, nego o odgovornosti cijelog SDP-ova vrha. Što je dvojac zaista skrivio, o tome će se odlučivati pred pravosudnim tijelima. Svojim stavom prema njihovim aferama SDP pokazuje svoj odnos prema korupciji i pravnoj državi. Pokušajem kupovanja vremena, odnosno odgađanjem odluke Zoran Milanović propustio je priliku da stranku odlučno odvoji od sumnjivih, navodno i kriminalnih djela pojedinaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:59