Kaštela - Srušenom zidinom nasuto more u luci

KAŠTELA - Policija i Lučka kapetanija danas su obavili očevid na području oko kule Ćipiko u Kaštel Novom, nakon što su konzervatori prijavili nelegalno rušenje gospodarskih zgrada koje su se naslanjale na kulu, spomenik kulture nulte kategorije s početka 16. stoljeća.



Nakon očevida policija je ostala čuvati i nadzirati područje oko kule te odlagalište kamena u Kaštel Novom, gdje su, navodi se u policijskom izvješću, dovezena dva kamiona kamena.



Inspektor Lučke kapetanije utvrdio je da je s istočne strane kule postojeći nasip star tridesetak godina ponovno nasipavan na površini od 40 četvornih metara materijalom od srušenih zgrada te da je vanjski zid zgrade završio u moru.



Investitoru, zagrebačkoj tvrtki Cipicco, inspekcija će uručiti rješenje o uklanjanju nasipa te građevinskoj inspekciji, koja još nije bila u Kaštel Novom, proslijedti podatke koji se tiču radova, saznajemo od Marine Halužan, glasnogovornice Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.



Policija je u ponedjeljak poslije podne ispitala Antu Samardžića, direktora tvrtke investitora, Stipu Gunjaču, direktora izvođača radova, tvrtke Gunjača projekt, i sedmoricu radnika koje je u ponedjeljak poslijepodne zatekla na gradilištu, kako se navodi u izvješću policije, pri rušenju zaštićenog spomenika kulture.



Uprava za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Trogiru podnijela je kaznenu prijavu protiv zagrebačke tvrtke Cipicco, koja je bagerima porušila dvije gospodarske zgrade koje se naslanjaju na spomenik nulte kategorije, nekadašnje vinarije sagrađene početkom 20. stoljeća.



Kako saznajemo od Radoslava Bužančića, voditelja Konzervatorskog odjela u Trogiru, tvrtka Cipicco imala je građevinsku dozvolu i suglasnost konzervatora da te, sada srušene zgrade renovira i preuredi za turističku namjenu.



Međutim, Cipicco nije imao dozvolu za rušenje i zato je Konzervatorski odjel podnio kaznenu prijavu i prijavu Lučkoj kapetaniji jer je kamenje zvršilo u moru.





Kako saznajemo od Hrvoja Andrijaševića, predsjednika Športsko-ribolovnog kluba Ugor, investitor je porušio i dva ribarska betonska banka kojima se služio taj klub te ogradio žicom i onemogućio pristup portu građanima i članovima kluba. Cipicco, naime, ima i koncesiju nad 6500 četvornih metara pomorskog dobra, ali, napominje Andrijašević, u koncesijskom ugovoru jasno piše da nema pravo priječiti prolaz.

Zapriječen prolaz ribarima



Duška Čolović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:45