PANIKA U STRANCI

KAKO SI JE PLENKOVIĆ U LICI ZABIO AUTOGOL Premijer je u kampanju upregnuo sve snage HDZ-a, a zapravo si je iskopao jamu u koju može samo on upasti

Plenković je na prvo mjesto stavio bavljenje strankom, što nije učinio nijedan šef vladajuće stranke prije njega
Na fotografiji: Andrej Plenković i ministar Krstičević
 Damjan Tadić / CROPIX

Neviđena panika koja je zavladala u vrhu HDZ-a zbog ličkih izbora, gdje će se stranka sučeliti s protjeranim Darkom Milinovićem, zrcali odraz Andreja Plenkovića i njegovu nesigurnost na funkciji predsjednika vladajuće stranke. Energija koju HDZ ulaže u kampanju na prijevremenim izborima za zastupnike u Skupštini Ličko-senjske županije ravna je onoj koju stranke ulažu u parlamentarne izbore.

U kampanju za lokalne izbore Plenković je upregnuo gotovo sve ministre u svojoj Vladi koji su s nelagodom hodočastilil po Lici svjesni da sudjeluju u jednoj velikoj groteski. Ni to nije bilo dosta, nego je na objavu rezultata istraživanja raspoloženja birača prema kojima su HDZ i Darko Milinović gotovo izjednačeni HDZ reagirao press konferencijom na kojoj su kontrirali rezultatima svoga istraživanja koji, dakako, njima idu u korist.

Strah od Milinovićeve pobjede u Lici ide toliko daleko da se stvorila panika i oko toga hoće li biti popunjena sva mjesta na završnom predizbornom skupu, pa su se u pripravnost stavili autobusi koji su trebali dovesti HDZ-ovce iz drugih županija.

Već odlukom da isprovocira prijevremene izbore u Lici, a onda kampanjom koja je postavljena kao da se radi o najvažnijem političkom događaju u zemlji, Plenković je samoga sebe izveo na sklizak teren i iskopao jamu u koju ne može upasti nitko do on sam. Svima je pokazao kako se boji Milinovića i nakon što ga je izbacio iz HDZ-a. Ako pak rezultati izbora budu takvi da HDZ i Milinović ostvare izjednačen rezultat, ili da Milinović dobije koji glas više, Plenković će ispasti veliki gubitnik, i to na fronti koju uopće nije trebao ni otvarati.

Čini se kako se Plenković ne može oporaviti od udaraca koje je zadobio od stranačkih oponenata tijekom ratifikacije Istanbulske konvencije, a potom u takozvanoj aferi Hotmail vezanoj za Agrokor, pa se u potpunosti fokusirao na ovladavanje HDZ-om. Sve njegove aktivnosti svele su se na obilaženje stranačkih organizacija i držanje predizbornih govora te napadno stavljanje u stranu svih koji predstavljaju stranačku oporbu, poput Davora Ive Stiera, Mire Kovača, Milijana Brkića...

Plenković čini ono što nije ni jedan predsjednik vladajuće stranke prije njega - na prvo je mjesto stavio bavljenje strankom, a na drugo upravljanje Vladom i državom. Dok premijer obilazi stranačke skupove, njegov ministar gospodarstva i dalje nema pojma što bi učinio s Uljanikom koji, skupa sa svojim radnicima, lebdi između neba i zemlje. Niti odlazi u stečaj, niti se nazire investitor koji bi uložio novac u propali škver i omogućio nastavak djelatnosti.

Na Pagu se odigrala prestrašna obiteljska tragedija kada je otac svoje četvero male djece pobacao kroz balkon na kameno dvorište, a ministrica socijale muči se jer ne može smijeniti ravnateljicu zadarskog Centra za socijalnu skrb. U Vladi nema nikoga tko bi inicirao međuresorne aktivnosti za sustavno suzbijanje obiteljskog nasilja.

Nakon velikog novinarskog prosvjeda pritisak na medije i dalje ne popušta, no premijer tvrdi da to nije ništa. Milorad Pupovac najavljuje izlazak iz koalicije jer se previše toga nakupilo, a Plenković mu poručuje da ima njegov broj i neka nazove ako ima problem. Plenković se potpuno fokusirao na HDZ i kao da ne shvaća da jedino kao uspješan premijer može imati kredibilitet kod birača, a preko toga i u stranci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 06:51