JOSIPOVIĆ PROTIV BANDIĆA

Josipović: Pobijedit ću Bandića jer Hrvatskoj treba predsjednik koji nije korumpiran

- Spremni smo za odgovornost preuzimanja vlasti i na tome radimo svaki tjedan. Nema nikakve dileme, ni sumnje ni straha da će se SDP angažirati oko pobjede na predsjedničkim izborima. To će biti uvertira za parlamentarne izbore - rekao je Milanović.

ZAGREB - Ako se Milan Bandić kandidira za predsjednika, ja ću ga pobijediti. Hrvatskoj treba predsjednik koji nije korumpiran - rekao nam je danas predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović koji je odlučio zaoštriti kampanju prema Bandiću.

Na pitanje smatra li da je Bandić korumpiran, Josipović je odgovorio: - Ne, to nisam rekao, samo kažem da nam treba predsjednik koji nije korumpiran. Zato ću pobijediti.

Josipović je bio jedini koji je i na sastanku Glavnog odbora SDP-a spomenuo Bandića i njegovu moguću kandidaturu za predsjednika. - Rekao sam da me ne brine ako se Bandić kandidira, jer ću ga pobijediti - rekao je i objasnio zašto je uvjeren u pobjedu.

- Za pobjedu nije dovoljno vidjeti dalje od Medvednice, nego treba vidjeti dalje i od Marije Bistrice. Osim toga, Hrvatskoj treba predsjednik koji je u stanju izaći pred građene i reći: hoću biti kandidat . A ne ujutro govoriti hoću, a uvečer neću - rekao je Josipović.

Udbaši u novinama

Drugi stranački dužnosnici o Bandiću nisu govorili, on nije bio tema na Iblerovu trgu. Sastanak Glavnog odbora protekao je bez oštrih polemika, a prijedlog Predsjedništva stranke da se unutarstranački izbori odgode do završetka predsjedničkih izbora prihvaćen je uz dva suzdržana glasa.

- Ta odluka ništa ne mijenja. Smatram da je izborne konvencije trebalo provesti na vrijeme, pa ova odluka ne bi bila ni potrebna - objasnio je Ivica Pančić zašto je bio suzdržan.

Osim što je potvrđena odluka o odgodi unutarstranačkih izbora, Glavni je odbor podržao program Ive Josipovića.

Doznajemo da se na sastanku povela i rasprava o medijskom praćenju predsjedničke kampanje, te da je šef SDP-a Milanović kritizirao neke medije, tvrdeći čak da “pojedine dnevne novine uređuju bivši udbaši”. Kako doznajemo, nije imenovao koji su to mediji.

O unutarstranačkim sukobima zbog Bandića nije željela govoriti ni Željka Antunović koja se kandidirala za predsjednicu zagrebačkog SDP-a, a što je u dijelu stranke protumačeno i kao njen politički dogovor s Bandićem. Antunović je to odbacila.

- Nisam ničiji igrač, nisam ničiji pijun. Sve sam odluke donosila i donosim samostalno - rekla je Antunović.

Iskustvo i ugled

No, na pitanje zašto se kandidirala za Bandićevo mjesto u SDP-u, Antunović je odgovorila upravo u Bandićevu stilu. - Spremna sam raditi 24 sata s gradskim SDP-om, a moje iskustvo i ugled mogu stvoriti zajedništvo koje će osigurati SDP-u da još 10 godina bude pobjednik u Zagrebu - rekla je Antunović.

Njezin protukandidat Ivo Jelušić priznao je da nije priželjkivao kandidaturu Željke Antunović.

- Ali nisam je ni sprečavao - dodao je i odbacio nagađanja da je on Milanovićev kandidat za Bandićevu fotelju.

- Sam sa sobom sam odlučio o kandidaturi, nije me nitko nagovorio. Sada sam zamjenik predsjednika i logično je da se kandidiram za predsjednika gradske organizacije - rekao je Jelušić.

Zoran Milanović: Dosta nam je likova iz 90-ih



Prvi čovjek SDP-a Zoran Milanović istaknuo je danas da je njegova stranka u bilo kojem trenutku spremna preuzeti vlast.

Naglasio je da su Hrvatskoj potrebne promjene jer oni koji su državu doveli u teško stanje, koji su se bogatili 90-ih i pomagali drugima da krše zakon, ne mogu ovu zemlju voditi dalje.

- Oni koji ne mogu reći odakle im to što imaju, a imaju 100 puta više od prosječnoga građanina, ne mogu Hrvatsku izvući iz teškog stanja - rekao je šef SDP-a. (T. Mamić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 07:32