Japan imenovao prvog crtanog veleposlanika

TOKIO - Japan je odredio neobičan položaj u vladi u svrhu promicanja animacije, imenovavši u srijedu savršen lik za taj položaj - popularni crtani lik mačka robota po imenu Doraemon.

Ministar vanjskih poslova Masahiko Komura imenovao je mačka "crtanim veleposlanikom", predajući lutki Doraemona velikoj poput čovjeka službenu potvrdu na inauguracijskoj svečanosti, zajedno s njegovom najdražom slasticom - desecima palačinki od crvenog graha "dorayaki" - na golemom tanjuru.

Komura je lutki kazao kako se nada da će posvuda promicati japanske crtane filmove "anime".

"Doraemon, nadam se da ćeš putovati svijetom kao veleposlanik anima kako bi produbio razumijevanje japana kod ljudi i kako bi oni postali prijateljima Japana", rekao je Komura plavo-bijelom mačku.

Ministarstvo planira ove godine prikazivati serijal filmova o Doraemonu u Singapuru, Kini, Francuskoj i drugim japanskim diplomatskim misijama diljem svijeta.

Doraemon je, snimljenim glasom glumice Wasabi Mizute, izrazio nadu da će "kroz svoje crtiće ljudima u inozemstvu prenijeti što misle obični Japanci, životni stil i budućnost kakvu Japanci žele izgraditi". (Hina)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:40