Izvanredno stanje u Pompejima

RIM - U Pompejima je talijanska Vlada proglasila izvanredno stanje te će do kraja tjedna imenovati izvanrednog povjerenika, kako bi 2,5 milijuna posjetilaca godišnje opet imali prilike vidjeti taj jedinstven spomenik antičkog života u njegovoj punini, bez maltretiranja, bez kriminalnih ucjena.



Pompeji nisu ugroženi kao spomenik, naglašava ministar kulturnih dobara ekskomunist i sonetist Sandro Bondi, pa se izvanredni povjerenik neće pačati u stručne zaštitarske ovlasti nadintendanta toga golemog muzeja na otvorenome Pietra Guzza.



Pompeji, grad zatrpan erupcijom Vezuva 79, prostirao se na 66 hektara, od kojih su 44 otkopana i dostupna za razgledanje, a još 22 čekaju ponovni izlazak na svjetlost dana nakon dva tisućljeća.



I na otkopanom dijelu turisti otkrivaju da su često bez najave zatvorene neke od najzanimljivijih zgrada.



U povjerenikovim rukama bit će ekonomija, javni red i sigurnost, što podrazumijeva i odnos sa zaposlenima, zbog čijih čestih izbivanja mnogi dijelovi bivaju nepredviđeno nedostupni publici, s bespravnim ugostiteljima, skrb za parkirališta i za pristupne ceste, te za sanitarne uređaje, malobrojne i loše održavane.



Bondi ne kaže, ali je i te kako poznato da u svim tim aspektima prste ima i camorra, kampanska mafijaška organizacija.



Uposleni pak kažu da nadljudskim naporima krpaju rupe za koje je krivo Ministarstvo, jer ne zapošljava nove ljude umjesto umirovljenih.




Inoslav Bešker
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 14:36