ZANIMLJIVA APLIKACIJA

Izumio antidruštveni plašt jer nije više želio sretati bivšu

Aplikacija prikuplja podatke o lokaciji dotične osobe i omogućava izbjegavanje

Dok je većina društvenih mreža i aplikacija usmjerena na povezivanje s ljudima, bilo je pitanje kada će se pojaviti i jedna “antidruštvena” aplikacija za pametne mobitele koja omogućava izbjegavanje susreta - stvarnih, ne virtualnih - s nepoželjnim osobama.

Riječ je o aplikaciji Cloak (plašt ili kukuljica) čijem je izumitelju Brianu Mooreu bilo dosta da sreće svoju bivšu djevojku na koju je u New Yorku naletio četiri puta u šest mjeseci.

Aplikacija prikuplja podatke o lokaciji nepoželjne osobe iz drugih aplikacija, poput Instagrama i Foursquarea, te označava lokacije na kojima se osoba pojavljivala, omogućavajući tako korisniku uspješno izbjegavanje. Što je slika fotografije bljeđa, to je više vremena prošlo otkad je nepoželjna osoba - bivša ljubav, lažni prijatelji ili naporni kolege - bila na određenoj lokaciji. Korisnik čak može uključiti obavijesti za sve svoje kontakte s društvenih mreža i tako izbjegavati sve prijatelje i poznanike.

- Imamo osjećaj da smo dosegnuli točku društvenog zamora: previše mreža i previše informacija, neprekidno. Sasvim je u redu isključiti se, čitati i biti sam - kaže Moore. Zasad Cloak postoji samo za iPhone, a uskoro bi, osim Instagrama i Foursquarea, trebao koristiti i podatke s Facebooka i Twittera. Moore objašnjava kako se sve više korisnika društvenih mreža želi isključiti i prekinuti neprekidni dotok informacija o poznanicima. ( P. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 05:17