IZA KULISA

Izbori koji su Bernardićevi biti ili ne biti

Davor Bernardić
 Damjan Tadic / HANZA MEDIA

Mediji već godinu dana, iz tjedna u tjedan, objavljuju da SDP tone, a stranački urotnici spremaju smjenu Davora Bernardića, međutim, on se i dalje drži na predsjedničkom položaju uz argument da je legalno izabran i uživa potporu članstva.

Zapravo je teško osporiti Bernardićeve argumente jer doista je legalno izabran, a ima i podršku Glavnog odbora. No ima li ono najvažnije - podršku članstva SDP-a diljem Hrvatske - vidjet će se u idućih 48 sati.

Danas će pred biračke kutije SDP-ovci u Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj, Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, i, najvažnije, u Gradu Zagrebu. Dan poslije, sutra, svoja čelništva birat će članovi SDP-a u Varaždinskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dok će SDP-ovci Virovitičko-podravske županije to učiniti 24. lipnja.

Zašto je to važno?

Zato jer je čak i ovako neuvjerljiv SDP još uvijek jedina relevantna stranka lijevog centra, a ovi izbori će pokazati ima li Bernardić podršku stranačke baze, da ne kažemo naroda. Zna se da ga ne podupire većina SDP-ovih senatora i gradonačelnika, kao ni Klub saborskih zastupnika, i zato su unutarstranački izbori njegova posljednja šansa da pokaže protivnicima kako on ipak ima stvarni legitimitet, a ne tek formalni.

Osvoje li njegovi favoriti većinu županijskih organizacija, moći će stati pred svoje kritičare i pitati “đe vam je baza”, i u tom slučaju nastaviti voditi SDP u budućnost, a svaki čitatelj neka sam za sebe odgovori kakva će biti. Ali, u suprotnom, uzmu li protivnici barem desetak županija, Bernardićeva politička karijera bi se mogla naći s jednom nogom u grobu, a drugom na ledu. Ili preciznije: bio bi to signal svim nezadovoljnicima da se okupe, smisle strategiju i izaberu predvodnika, koji će izazvati Bernardića.

Vremena je i više nego dovoljno jer su idući parlamentarni izbori tek za više od dvije godine, ali pustimo SDP-ovce neka sami odluče o svojoj sudbini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 21:36