Hollywoodski život mladog splitskoga glumca Slavka Sobina

Stotine mladih, talentiranih glumaca svake godine dolazi u Hollywood, glavni grad filmske industrije gdje svoje karijere započinju najpoznatiji svjetski glumci. Prije tri godine u filmsku meku je otišao i Slavko Sobin, 22-godišnji Splićanin koji je zajedno s kolegom Massimom Dobrovićem prvi Hrvat koji je u Los Angelesu završio prestižnu American Academy of Dramatic Arts.



Tu su akademiju do sada završili brojni priznati glumci poput Michaela i Kirka Douglasa, Roberta Redforda, Adriena Brodyja, Anne Bancroft, Kim Cattrall, Carrie-Anne Moss i brojnih drugih. Sobin kaže da se nada nekoj većoj prilici, s obzirom na to da je do sada dobio dosta pohvala, a i diploma prestižna akademije mogla bi mu pomoći. Naime, dramska akademija u Hollywoodu sasvim drukčije funkcionira nego u Hrvatskoj, a i način rada potpuno se razlikuje od našeg.



- Prilikom upisa na akademiju svi studenti moraju potpisati ugovor koji ih obvezuje da ne smiju ići na audicije dok ne završe studij. Naravno, ako netko dobije priliku za neku veliku audiciju, neće ga sprečavati da pokuša nešto napraviti, ali jako je teško odrađivati audicije i istovremeno ići na akademiju. Njihova akademija ima malo rigoroznije ispite nego kod nas, a tjedno smo imali po dva ili tri ispita. Redovno moramo dolaziti i svaki dan puno raditi. Dok nisam završio akademiju, nisam stigao ništa drugo raditi osim učiti - kaže Sobin.



Audicije su u Hollywoodu nešto za što svakome trebaju jaki živci. Sobin kaže da je nakon akademije imao po tri ili četiri audicije dnevno, a auto mu je doslovce bio ormar, jer se za svaku audiciju morao drukčije odjenuti, pa se u autu presvlačio, a čak i brijao

Akademija je trajala dvije godine, a za upis na treću godinu pravo imaju samo privilegirani, odnosno oni koji su vrh svoje klase s prethodne dvije godine. Treća godina akademije je ključna.



- Napravili smo sedam predstava na toj godini i one se tri puta prikazuju pred agentima. S obzirom na to da je to poznata škola, agenti su dosta dolazili na naše predstave jer su znali da tamo mogu naći talentirane glumce. Međutim, nije to baš tako jednostavno, mene su primijetili tek na šestoj predstavi. Mi smo kazališna akademija i agenti su svjesni da nemamo dosta sati glume za film pa nas dolaze nekoliko puta  gledati.



Sobin je bio na godini s Ginom Cassavetes, kćerkom slavnog redatelja Nicka Cassavetesa koji mu je ponudio pomoć, no Sobinovi počeci u Hollywoodu otišli su u malo drukčijem smjeru. Kako kaže, nakon što je prošle godine diplomirao, nije imao sreće s prvom agenticom, tako da je dosta vremena proveo na audicijama za uloge koje uopće nisu za njega.



- Mjesecima sam išao na audicije za koje mi je odmah bilo jasno da to nisu uloge za mene. Već sam počeo očajavati i deprimirati se, mislio sam da nikada neću dobiti pravu priliku. Tek sam prije tri mjeseca uspio pronaći agenta s kojim sam zadovoljan. Međutim, bilo mi je potrebno puno poznanstava i vremena da bih završio kod pravog agenta. Agenta sam pronašao zahvaljujući glumici Rebecci Romijn, koja me onda spojila s Evom Longorijom i tako sam došao do agencije William Moriss, jedne od vodećih u filmskoj industriji - kaže Sobin, kojega nakon povratka u SAD čeka audicija za jednu veću produkciju o kojoj nije htio govoriti.



- Već su mi toliko puta obećavali veće produkcije pa nikada nije ništa ispalo od toga, pa je možda bolje da još ne govorim previše o kojem je projektu riječ. Nije lako, mladim glumcima u Hollywoodu, nakon što završe akademiju, u prosjeku trebaju barem tri do četiri godine da se probiju - istaknuo je Sobin.



Audicije su u Hollywoodu nešto za što svakome trebaju jaki živci. Sobin navodi da je nakon akademije imao po tri ili četiri audicije dnevno, a auto mu je doslovce bio ormar, jer se za svaku audiciju morao drukčije odjenuti, pa se presvlačio u autu, a čak i brijao.



- Po cijeli dan sam autom išao s audicije na audiciju, bilo je užasno zamorno. I onda dođeš na audiciju, a ispred tebe je sto ljudi koji su došli zbog istog razloga. Nema nikakve šablone po kojoj se radi, nitko ti ne može pokazati što trebaš i sve sam moraš osmisliti. Posebnog savjeta kako se ponašati na audiciji nema, treba se samo opustiti i odraditi ono za što si došao. U prvom krugu audicije su samo casting agenti, dva dana poslije je drugi krug na koji dolazi producent, te na kraju treći krug na kojem je prisutan i redatelj filma. Ako je već odabrana glavna glumica, dolazi i ona pa zajedno snimamo, da se vidi možemo li zajedno funkcionirati pred kamerama. Prije audicije od svog agenta dobijem tri stranice scenarija i kratki opis lika koji trebam glumiti, a sve ostalo je na meni - rekao je Slavko. Dodao je da kada producenti nakon audicije nekome kažu: "Super, odlično, možete ići!", to je znak da se više nikada neće javiti.



S obzirom na skupi holivudski život, Sobin si ne može priuštiti da samo čeka da dobije ulogu, jer dosta novca izdvaja za iznajmljeni stan u Hollywoodu, tako da se zaposlio u jednoj agenciji koja se bavi organiziranjem raznih zabava i spektakla, među ostalim večeri dodjele Oscara i Grammyja. Rad u takvoj agenciji donio mu je dosta poznanstava, a posebno je kao vrlo ugodne izdvojio Michaela Douglasa i Catherine Zeta Jones.



- Njima smo organizirali jednu večeru i tada sam dosta s njima razgovarao. Oboje su me upozorili da moram biti strpljiv i da moram čekati svoju priliku. Rekli su mi da se u Hollywoodu prilika dugo čeka, ali kada je dobiješ, onda si na konju - kaže Sobin.



Večeri Oscara na kojima je bio par puta nisu ga, kaže, posebno oduševile i tvrdi da su takva događanja uglavnom dosadna. Ceremonija, naime, traje satima, a zanimljivo postaje tek kad se počnu dijeliti "kipići" za najjače kategorije. Do tada glumci stalno tumaraju po Kodak Theatru, a skupljaju se u backstageu tek kad se trebaju pojaviti na pozornici.



- Zgodno je što se na Oscarima cijelo vrijeme 'vrte' dva, tri kipića koje glumci dobivaju, pa se izmjenjuju kad siđu s pozornice. Dobiju Oscara, pokažu ga, vrate ga voditeljima i onda ga dobije netko drugi, i tako se cijelu noć prenosi iz ruke u ruku, a pravog Oscara dobitnici dobivaju poštom. Nakon dodjele se svi rasprše po partyjima i tako svake godine - priča Slavko.



Prava formula za uspjeh u Hollywoodu ne postoji, kaže, već treba imati dosta sreće. Svakako da pomažu brojna poznanstva, ali samo do određene granice.



- Može meni netko pomoći na početku, ali poslije ipak sve ovisi o meni. Ja sam do svog agenta došao preko poznanstva, što i jest najčešći način da dođete u dobre ruke. No, nije to jedini način. Ako ste talentirani i znate se 'gurati', također možete ostvariti neki uspjeh. Oni koji ne koriste poznanstva vrlo često do agenta dođu tako da naprave svoje fotografije i pošalju ih svim agencijama po Hollywoodu s kratkom biografijom i čekaju da im se netko javi. No, nemam namjeru odustati, pogotovo ne sada kad sam se okružio dobrim ljudima. Treba se boriti za svoje mjesto u Hollywoodu.











Slavku je prva susjeda poznata pjevačica Paula Abdul, koja je u zadnje vrijeme u Americi ponovno na vrhuncu slave obzirom da je glavna u žiriju reality showa "American Idol". Kako je ispričao, Paulu je prije šest mjeseci počela proganjati jedna obožavateljica, a obzirom da živi do njezinih vrata, imao je priliku vidjeti razne ispade te opsesivne žene
Slavna susjeda i opsesivna obožavateljica



Merita Arslani
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:14