KOMENTAR BRANKE STIPIĆ

Grčić natjerao Šukera da sebi skače u usta

U subotu je SDP jako uzrujao ministra financija Ivana Šukera, toliko da si je slobodni vikend morao pokvariti izvanrednom presicom na kojoj je odgovorio na Milanovićeve i Grčićeve “otrcane fraze, priče i prijedloge” te “smiješne” prognoze o deficitu od 20 milijardi kuna.

Taj Grčić nije napravio niti jedan proračun u životu i sad on tu nešto soli pamet kako bi taj proračun trebao izgledati. Osim toga, gdje su tu neke konkretne brojke, sve su samo neke floskule i opća mjesta, mislio si je uzrujani Šuker i sazvao presicu da ljudima poruči kako ćemo već 2011. izaći iz krize.

Međutim, u tom je uzrujavanju i pljuvanju po SDP-ovu prijedlogu sam sebi nekoliko puta skočio u usta.

Prvo, Šuker kaže da se rebalans donosi kad se ne mogu izvršavati obveze, a to se kod nas nije dogodilo jer se redovito isplaćuju plaće, mirovine i podmiruju troškovi za socijalni program. Super. A zašto onda on, prema njegovim vlastitim riječima, već mjesec i pol radi na rebalansu proračuna, kad nam on, u stvari, i ne treba jer se sve redovito isplaćuje? Sada nas je tek uhvatio strah, jer ako se rebalans radi onda kad se više nema novca za redovito plaćanje obveza, to može značiti samo jedno: ona njegova izjava da bi u jesen mogla doći u pitanje isplata mirovina i plaća bila je ipak istinita, ma koliko se poslije trudio demantirati je, uz optužbe da je izvan konteksta i slično.

Čemu žurba ako nije hitno

Isto nas tako brine činjenica da će Vlada o rebalansu raspravljati već ovaj tjedan, a Sabor na izvanrednoj sjednici, zbog čega će uvaženi zastupnici ranije prekinuti ljetne ferije. Šuker se tome dječački zločesto veseli jer će SDP-ovci, koji su se naučili “luftati na ferijama od tri mjeseca”, morati ranije prekinuti te ferije. No, prekinut će ih i HDZ-ovci, HSS-ovci i ostali koalicijski partneri zbog rasprave o rebalansu. Zašto kad rebalans i nije tako hitan?

Drugo, SDP-ovu prognozu da će deficit ove godine biti 20, a ne 8,6 milijardi kuna, kako je predviđeno proračunom, Šuker naziva smiješnom. Koji je deficit smiješan, a koji nije? Je li prognoza o deficitu od 15 milijardi kuna, koju već dugo izgovaraju brojni ugledni ekonomisti, pa i oni na visokim pozicijama u sadašnjoj vlasti, manje smiješna od SDP-ove? Ili su sve te prognoze smiješne, pa će deficit potkraj ove godine iznositi, kako je i predviđeno, 8,6 milijardi kuna? Unatoč činjenici da je u prvih sedam mjeseci dosegao 8,5 milijardi kuna, što znači da u preostalih pet mjeseci može porasti za još samo sto milijuna. Kad bi na kraju bilo tako, tome bismo se smijali, od sreće, naravno, ali je svakom normalnom jasno da će deficit nužno biti veći, a licitiranje milijardama ionako je sporedno. Dramatičan je i deficit od 13, od 15 ili 18 milijardi kuna.

Kako je mogao pogriješiti

Treće, točno je da Branko Grčić nije nikad sastavljao proračun. No, Ivan Šuker, za razliku od Grčića, sastavlja proračune već osam godina. Pa kako je onda mogao tako pogriješiti i s prihodima i s rashodima? Prema podacima samog ministra financija, prihodi su u prvih sedam mjeseci podbacili za 1,6 posto, što je jedna milijarda kuna manje, prije svega zbog pada prihoda od doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Zdravstvu je zbog toga državna blagajna morala dometnuti 1,4 milijarde kuna, a mirovinskom 9,5 milijardi kuna. Istodobno, rashodi su u prvih sedam mjeseci 1,5 posto veći. Da nije ovog puta pogriješio zbog sljedećega stava: “Proračun za 2010. rađen je prema predviđanjima o gospodarskom oporavku u idućoj godini. Sve relevantne financijske institucije predviđaju oporavak. Jesmo li pri izradi proračuna trebali ignorirati ta predviđanja?” (Ivan Šuker 26. studenoga 2009.) Samo mjesec i pol poslije, kad je ovogodišnji proračun tek stupio na scenu, već je morao odgovarati da nema potrebe za rebalansom koji su mnogi tražili čim se vidjelo da prihodi ne stižu kako se očekivalo.

Četvrto, Šuker je žestoko “popljuvao” SDP-ovu ideju o rezanju materijalnih rashoda jer se ne mogu sada smanjiti troškovi ulaska u NATO, uskratiti policajcima uniforme i slično. Točno, nije niti red da se policajce, koji ionako već rade za crkavicu, kao uostalom i brojni drugi u ovoj zemlji, šalje na ulicu s poderanim hlačama i prastarim cipelama. Samo, ima tu još puno različitih rashoda, a mnogi su od njih zadnjih tjedana i mjeseci završavali na naslovnicama kao najveće afere u ovoj zemlji.

Oštećeni za 1,4 milijarde kn

Neki dan je Jutarnji izračunao da je kroz nekoliko najvećih afera za mandata Ive Sanadera (čovjeka kojemu je od prvog dana Ivan Šuker bio ministar financija) i koje su do sada otkrivene državi ukradeno 1,4 milijarde kuna. Ponavljamo, riječ je samo o otkrivenim aferama, koje su dospjele u javnost. Neotkrivenih ili još skrivenih ima vjerojatno puno više, a puno su veće i svote koje skrivaju. Zato nam nemojte prodavati priče o NATO-u i policajcima, nego nam recite koliko ima još umjetnički obojenih tunela, prevažnih izlaza s autocesta, poput onoga za Dugobabe, i raznih Fimi-Media čije usluge koštaju kao da ih daju osobno nobelovci.

Nepovoljniji položaj

Peto, ministar Šuker kaže da Hrvatska “nije u nepovoljnijem položaju od zemalja u susjedstvu jer su i BiH i Srbija i Mađarska u stand by aranžmanu s MMF-om te im je zadana razina rashoda proračuna, a Hrvatska bez ičije pomoći kreće u gospodarski oporavak”. Uopće nije jasno zašto se time hvalimo i zašto mi to sve moramo učiniti sami. Zadužujemo se uz kamatu od 6,5 posto, dok zemlje koje imaju aranžman s MMF-om od njega dobivaju novac po tri puta manjoj cijeni. Zašto je taj MMF tako veliki bauk? Dobro, tražio bi da se smanje troškovi države, no to Vlada, barem prema izjavama, ionako planira učiniti.

Uglavnom, ministar Šuker odrekao se godišnjeg odmora da bi zbunjivao naciju. Jasno je da ga je SDP-ov prijedlog razljutio jer mu se petljaju u posao, ali SDP je samo poslušno odradio ono za što vladajući ionako stalno prozivaju oporbu: nemojte samo kritizirati, dajte prijedloge. Evo, dali su. To su samo prijedlozi, možda nisu najpametniji i možda su neostvarivi, ali su se barem potrudili. I dobili po nosu jer su glupi, lijeni i neupućeni. Zato jedva čekamo Vladin prijedlog rebalansa da napokon vidimo kako se to radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 15:26