KOMENTAR

GOJKO DRLJAČA Ako se SDP i HDZ 99% slažu s Mostom, imamo - jednoumlje

 CROPIX

Ako je smisao pojavljivanja Mosta na parlamentarnim izborima bilo razotkrivanje svega jada i bijede vodećih političkih snaga, onda se nakon objavljivanja odgovora SDP-a i HDZ-a na ‘reformske’ zahtjeve Mosta može reći da je taj cilj u potpunosti ispunjen.

Mostovi zahtjevi mogu se nazvati tek zbrčkanim popisom vrlo raznovrsnih ideja grupice ljudi koji nisu baš previše stručni, ali su na prvom sastanku, eto, odlučili amaterski popisati što svatko od njih misli o ekonomiji i općenito nacionalnim politikama. Ipak, na gotovo sve upite Mosta i iz SDP-a i iz HDZ-a odgovorili su s ‘da, slažemo se’, ‘da, podržavamo’ ili nekom sličnom poniznom formulacijom kojoj je jedini cilj pridobiti koalicijskog partnera te domoći se onog najdragocjenijeg - vlasti.

Potpuno je nebitno na čijim odgovorima piše da su stav Hrvatske raste ili Domoljubne koalicije, oni se razlikuju samo u nijansama. Na hrvatskoj političkoj sceni vlada apsolutno jednoumlje. Nema razmimoilaženja između Mosta, HDZ-a, SDP-a i njihovih koalicijskih partnera. Konkurencija ideja ne postoji. U Mostu su u pravu: trenutačno možemo suspendirati demokraciju, ukinuti bilo kakvo daljnje političko natjecanje i početi provoditi njihovu ‘meritokraciju’.

Međutim, ima tu jedan mali problem: Mostov popis zahtjeva ne može biti osnova suvislog koalicijskog sporazuma niti nacrt bilo kakve održive javne politike. Jednostavno; Mostovi zahtjevi pobrkali su neka zdravorazumska zapažanja sa sistemski zapravo potpuno nebitnim idejama te zaista bitnim zaokretima u javnim politikama. Krupna su pak pitanja poput, recimo, mirovinskog ili zdravstvenog sustava, maltene, u cijelosti izostavljena.

To što su se u SDP-u i HDZ-u složili s gotovo svime što je Mostu palo na pamet puno govori o njihovoj časti, odgovornosti, državotvornosti… Molili bismo ih samo da što je moguće više odgode provedbu nekih loših zamisli (s kojima se svi slažu), a kao što je, primjerice, nasrtaj na neovisnost HNB-a te rušenje monetarne stabilnosti zemlje pod krinkom velikih riječi poput ‘deeurizacije’ ‘rekunizacije’, ‘monetarne suverenosti’ i svega ostalog što bi nam moglo dovesti do hiperinflacije, manje vrijednosti kune i nižih realnih primanja. I neka nam svi skupa oproste što kvarimo njihovu sjevernokorejsku ‘slogu’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:11