KOMENTAR ZLATKA ŠIMIĆA

Gangom protiv Jugosfere

Bolji poznavatelji gange kažu da nema kontinenta na kojem ova pučka pjesma Imotske krajine nije zapjevana. Dok je u samoj Hecegovini ganga pomalo na izdisaju, pečalbari i raznovrsni emigranti pobrinuli su se da se ovaj “haiku s kamena” danas čuje diljem svijeta. Pjesme koje čuvaju uspomene na rodna sela iz kojih se otišlo “drobom za kruhom” čak su sačuvane i na pločama Jugotona.

Naravno, bilo je teško snimiti 1948. godine snimiti “Druže Tito, ti se ne boj Rusa, ustaša je iza svakog busa”. Ne zato što je tada još postojala ozloglašena Komisija za šund, nego iz prozaičnijeg razloga - Golog otoka na kojem se tada pjevala pjesma koju će tek kasnije za PGP RTB snimiti Oliver Mandić. Tajna uspjeha te pjesme - Zbog tebe bih tucao kamen - nije nikako u političkom angažmanu. Zna se točno o kakvom se tucanju u pjesmi radi. Danas je u modi nova ganga o kamenu:

“Oj, barba Luka, uzeše nam mjeru, tjeraju nas u tu neku novu Jugosferu.”

Jer otkako je britanski Economist prije godinu dana objavio analizu “Jugoslavija je mrtva, živjela Jugosfera” sve je izvjesnije da se “neka vrsta” sfere stvara na prostorima zemalja koje se polako okreću pitanjima vezanim za ekonomski i egzistencijalni oporavak i opstanak. Kako iz geometrije znamo da je sfera skup točaka u prostoru jednako udaljenih od neke točke, onda nam je i iz Economista jasno gdje je ta točka. Na britanskom otoku.

Jugosfera dakle nije ništa drugo nego “haiku s otoka” koji je uglazbljen za eurovizijski nastup zemalja koje pate od balkanofobijskih hitova. Hrvatska je u proteklih dvadeset godina već prošla svoju “turbo-folk sferu” u ratu. Pa “austro-ugarsko-talijansku sferu” kroz rasprodaju banaka, telekomunikacija....

Iako Ustav zabranjuje udruživanje u bilo kakve reinkarnacije Jugoslavije, kapital ne poznaje granice. Etično je pitanje opet kamene naravi. Glavni kamen smutnje je i ujedno i kamen-temeljac za udruživanje. A on je po mnogima preduboko zabijen kada su se kopale i zatrpavale masovne grobnice. Tu se ipak zna i tko je bio glavni investitor i izvođač radova.

Koliko god to zaboravljali oni koji, oj, stvaraju atmosferu za novu sferu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 11:36