SVI IMITIRAJU NJEN STIL

FOTO Nakon 'restauracije' 120 godina stare freske: Španjolka (80) koja je uništila Isusa postala pop-ikona

Sada u crkvu u koju bi inače zalazilo samo par mještana, dolaze horde turista koji pritom ostavljaju novac da bi vidjeli Cecilijino remek-djelo

ZARAGOZA - Samouka restauratorica 80-godišnja Cecilia Jimenez koja je u dobroj volji uništila 120 godina staru fresku Isusa Krista u crkvi u mjestu Borja blizu Zaragoze, ne svojom voljom postala je planetarno popularna.

Nakon što joj je župnik mjesne crkve dozvolio rad na dotrajalim freskama Cecilia se odala predanom radu čiji rezultat na koncu i nije bio pretjerano atraktivan. Od jednog ustaljenog 19-stoljetnog Isusovog prikaza prestravljeni župnik je ugledao nakazno poludebilno lice koje mu se kesilo sa zida.

Odmah je Ceciliji zabranio daljnji rad, no šteta je već bila počinjena. No, zahvaljući tome što se fotografija Cecilina uradka našla na internetu postala je planetarno popularna. Svakog trena broj Cecilijin obožavatavelja u svijetu raste. Njeni imitatori kao predložak uzimaju najpoznatija svjetska remekdjela pa ih restauriraju na Cecilijin način.

Tako se može vidjeti i Mona Lisa, Posljednja večera, Worholova Marylin Monroe na način kako bi izgledale da ih se uhvatila sređivati samouka i nadobudna Španjolka. Iako je u početku izbijanja afere i sramoćenja njegove crkve župnik bio revoltiran ubrzo je promjenio mišljenje

Sada u njegovu crkvu u koju bi inače zalazilo samo par mještana, dolaze horde turista koji pritom ostavljaju novac da bi vidjeli Cecilijino remek-djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 13:17