PSIHO TEST

FOTO: KOJU ŽIVOTINJU VIDITE NA SLICI? ODGOVOR ĆE ODREDITI KOLIKO STE KREATIVNI Testirajte koliko vam je brz mozak

Što vi vidite na slici - patku ili zeca? Premda je prvi put nacrtana prije više od 120 godina, ova ilustracija je ponovno postala viralni hit nakon što se mahnito počela dijeliti društvenim mrežama.

Neki korisnici vide patku, neki korisnici vide zeca, no možemo li vidjeti obje životinje istovremeno?

Ono što prepoznate na slici i koliko to brzo prepoznate, pokazuje koliko vam brzo radi mozak i koliko ste zapravo kreativni, prenosi Independent .

Ilustracija nepoznatog autora koja gledana s jedne strane prikazuje zeca, a promatrana s druge patku, objavljena je prvi put 23. listopada 1892. godine u njemačkom humorističnom časopisu Fliegende Blätter , a popularizirao ju je američki psiholog Joseph Jastrow 1899. kako bi dokazao da percepciju ne čini samo ono što vidimo, nego i mentalna aktivnost.

CC Wikimedia

Jastrowovo istraživanje baziralo se na tome koliko brzo ispitanik može uočiti drugu životinju i koliko brzo sudionici mogu promijeniti vlastitu percepciju crteža da bi se ‘prešaltali’ s jedne životinje na drugu.

Što brže to možete učiniti, to vam brže mozak radi i kreativniji ste, pokazalo je istraživanje. No, također je pokazalo i da su rezultati različiti tokom različitih perioda u godini. Primjerice, oko Uskrsa većina će prvo vidjeti zeca, a recimo u listopadu više će ljudi vidjeti patku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 02:14