SERIJSKI UBOJICA

FASCINANTNA NOVA TEORIJA O JACKU TRBOSJEKU 'Iz nepoznatih razloga to nikada nisu uzeli u obzir'

Da li je moguće da su brutalna ubojstva pripisivana Jacka Trbosjeku zapravo djelo poremećene žene koja se bavila humanitarnim radom, a ubojstvima je željela skrenuti pozornost javnosti na stravične uvjete u kojima se tada živjelo na londonskom East Endu? Teorija je to koju je u svojoj knjizi 'The Seduction Of Mary Kelly' iznio 63-godišnji pisac William J Perring. Iako se radi o romanu Perring tvrdi kako svoju priču temelji na činjenicama.

- Većina knjiga koje se bave likom i djelom Jacka Trbosjeka temelje se na činjenicama. Ipak nikada, iz meni nepoznatog razloga, nije uzeto u obzir da iza svega stoji žena, kazao je Pering.

Ističe kako su ubojstva privukla pažnju čitavog svijeta i ukazala na strašno siromaštvo u kojem su živjeli stanovnici četvrti Whitechapel. To je lokalne vlasti natjeralo da poboljšaju uvjete u kojima su tada živjeli stanovnici. Prije svega kako bi prikrili bijedu i izbjegli sramotu zbog lošeg upravljanja.

Pering svoju pretpostavku da se radi o ženi temelji na teoriji koju je u vrijeme kada je 'operirao' zloglasni serijski ubojica iznio glavni inspektor Frederick Abberline. On je u razgovoru sa svojim kolegama spomenuo kako je moguće da se radi o ženi. Smatrao je kako bi njoj bilo mnogo lakše ubijati dok je čitav London tragao za muškarcem. No, ta mogućnost nikada nije do kraja istražena.

Knjiga prati život posljednje žrtve Jacka Trbosjeka, izvjesne Mary Jane Kelly, u njenim ranim 20-tima. Imala je plavu kosu i oči i bila je izrazito lijepa.

Rođena je u Cardiffu, a u London je stigla 1884. godine gdje je radila u skupom bordelu na Weast Endu. Neko je vrijeme živjela u Parizu i kretala se u visokom društvu. No, nepoznate životne okolnosti odvele su je u najsiromašniju londonsku četvrt. Vjeruje se kako je svemu kumovala ovisnost o alkoholu.

Pronađena je mrtva u svom domu 9. studenog 1888. godine iznakažena do neprepoznatljivosti.

Podsjetimo, Jack Trbosjek ubijao je prostitutke, a pritom im je odstranjivao spolne, ali ponekad i druge organe. Radio je to s takvom kirurškom preciznošću da se i danas vjeruje kako se radilo o liječniku, kiirurgu ili možda mesaru. Legende koje obavijaju Trbosjekova ubojstva postale su kombinacija autentičnih povijesnih istraživanja, teorija urote i folklora. Izostanak potvrde identiteta ubojice omogućio je raznim književnicima, povjesničarima i detektivima amaterima - takozvanim ripperolozima - da upiru prstom u mnoge kandidate. Broj i imena žrtava Jacka Trbosjeka također su tema mnogih diskusija jer niti taj podatak nikada nije službeno objavljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 12:03