ŽIVOT POSLIJE RAZVODA

Dok jedne naočigled bivših supruga cvjetaju, druge ne znaju kako dalje

Moj daljinski u mojoj ruci, rekla mi je jednom sažeto prijateljica kad sam je pitala kako se osjeća nakon razvoda. Što znači ta kriptična rečenica? Objasnila mi je: kako se osjeća osoba koja nakon niza godina ‘kompromisa’, a zapravo njegovih odluka, napokon svoje odluke donosi sama, svoje provode bira sama, radi točno ono što je veseli kad to zaželi…

Novi život

Je li to promjena na bolje ili ne, pitala me namignuvši, i ponovila modernu narodnu poslovicu o tome kako je uvijek bolji sretan razvod od nesretnog braka. Dakako, prije te nirvane koja zvuči kao s reklame za neki wellness centar - previše se toga nudi u jednom paketu da bi sve to bilo istinito - prošla je pakao. Tuga, suze, osamljenost, povrijeđenost, osjećaj bezvrijednosti, osjećaj da ne pripada niti u jedno društvo, da će uvijek biti peta… No, nakon što to sve prođe, počinje novi život koji su kod nas iskusile, recimo, Ecija Ojdanić i mnoge druge slavne žene koje su nakon razvoda “procvjetale”.

Još je to bolje i iskrenije objasnila čitateljima Glorije naša poznata glumica Nataša Dorčić čiji je razvod od kolege Svena Medvešeka uzbudio medije prije nekoliko godina već i zbog njihovo troje djece: “Nakon prvog šoka i boli koju je moj razvod izazvao, najednom sam se osjetila kao cura od 18 godina - slobodna i svoja. Bilo je to veliko olakšanje. Osjećala sam silnu energiju; kao da sam dobila vjetar u leđa, da mogu sve...”

Po svemu sudeći, tako se osjeća i recentna razvedenica, naša poznata jetsetterica Sanja Duggan, i to doslovno. Vjetar joj puše u leđa u prohladnom Dubrovniku dok se šeće Stradunom sa svojim novim izabranikom, puna životne strasti, veselja, planova… Nije li jučer u Jutarnjem i kolumnistica Jelena Veljača, najsretnija medijska mladenka u posljednjih nekoliko sezona krcatih neprestanim novim vezama i njihovim raspadima, priznala da je brak dosadniji od iščekivanja, da nam cure iz “Seksa i grada”, sretno udane, voljene, u vezama, nude mnogo manje nego dok su ih voljeni ganjali po Parizu i strasno ljubili po sumnjivim hotelima?

Je li dosada presudila vezi bez djece i dodatnih uzbuđenja Nine Badrić i poduzetnika Bernarda Krasnića ili pak svi oni gadni tračevi o ljubavnicima i jednog i drugog?

Indira Vladić odlučila se razvesti od Narcisa Mujkića tek kad su je “snimili” kako se ljubi s nepoznatim muškarcem u zagrebačkom baru People’s. Valjda joj je u uhodanom braku s mlađim, pa čak i infantilnijim partnerom, počelo nedostajati poštovanja za njega, a sigurno i strasti. Kako se, čini se, ne mora bojati usamljenosti, vjerojatno je u vrlo kratkom roku osjetila onu probuđenu životnu radost o kojoj je govorila Nataša Dorčić.





‘Sve im uzmite’

No, što je sa ženama koje su bile ostavljene, u najgrubljem, najčišćem smislu te riječi, zbog mlađe, atraktivnije, “trofejne žene”? Taj dio priče o razvodu najbolje je objasnila Jennifer Aniston, posve uništena raspadom svoga “zlatnog, dugogodišnjeg braka” s Bradom Pittom kojeg je bez grižnje savjesti zgrabila Angelina Jolie čim joj se na snimanju filma “Gospodin i gospođa Smith” ukazala prilika.

- Jesam li usamljena? Jesam. Jesam li povrijeđena? Jesam. Jesam li zbunjena? Jesam…. Muškarca pri raspadu veze nikad ne bi optužili da nije želio djecu. Ja nikad nisam rekla da ne želim djecu, ja sam ih željela, želim i imat ću ih…

Tako je objasnila novinarki Vanity Faira u čuvenom intervjuu, jednom od najpoznatijih intervjua prvog desetljeća novog stoljeća, u kojem je najiskrenije pokazala da se osjeća jadno kao napuštena žena. Čak je objasnila da misli da je Brad doista pretjerao kad je s Angelinom napravio editorijal za šminkerski modni časopis W pod naslovom “Obiteljska sreća”. Bila je to jedna od najcitiranijih izjava 2005. godine: “Njemu nedostaje neki čip za emocije, senzibilnost”. Mnogi su smatrali da je s tom izjavom ona otišla korak predaleko, no kao što nam je objasnio Shakespeare, nema takvog paklenskog bijesa kao onog prezrene žene.

No, u SAD-u, kako nam je pokazao film “Klub prvih žena”, postoji jednostavan način da čak i tako bijesne, prezrene žene ponovno osjete “vjetar u leđima” - uvijek je tu financijska osveta. Moto tih ostavljenih, nesretnih sredovječnih žena iz tog velikog filmskog hita, koji im je vratio volju za život, borbenost, veselje, glasio je otprilike ovako: “Nemojte se osvećivati, to je prazno trošenje energije, naprosto mu sve oduzmite”.

Nakon tog davnog filma svi u Americi znaju: čim se bivša žena nekog bogataša povukla u tišinu, ne javlja se, ne bjesni po medijima, ona nešto sprema.

Bez naglih poteza

Dakako, ne sama, već sa svojim vjernim odvjetnikom - u tim najtežim trenucima najboljim prijateljem. Obično biraju one izrazito krvožedne ili, čak još bolje, gramzive. Osveta se priprema sporo i promišljeno, bez naglih poteza uzavrele, povrijeđene krvi, jer jedan nas je drugi film podučio da je osveta jelo koje se uvijek servira hladno.

Je li bivša supruga splitskoga gradonačelnika Keruma gledala spomenuti film iz 1996. Sigurno jest. Naša ga je televizija prikazala nebrojeno puta. Znači li to da i ona u osami kuje planove o najboljoj osveti - onoj financijskoj? Zašto ne, to bi joj omogućilo ono što protivnika uvijek najviše dotuče: da živimo sretno i zadovoljno i nakon što je otišao iz našeg života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 15:02