UPITNE BROJKE

DARIO ŠIMIĆ JE BIO U PRAVU? Studenti izračunali: 'Na Noinu arku mogle su stati sve vrste životinja!'

 YouTube / Flickr

LEICESTER - Postdiplomski studenti fizike sa Sveučilišta u Leicesteru za vježbu su krenuli računati bi li Noina Arka uistinu mogla nositi dva primjerka svake životinje na Zemlji.

Prema nekim procjenama, Noina arka trebala bi nositi oko 35.000 različitih vrsti životinja koje su u to vrijeme živjele na planeti.

Prema biblijskom opisu Arke, nakon preračunavanja iz staroegipatskih i hebrejskih mjera, došli do dužine broda od oko 144 metara.

Koristeći se procijenjenim težinama životinja i osnovama fizike, studenti su izračunali kako bi takvo plovilo moglo nositi 70.000 životinja.

- Koristeći dimenzije Arke i gustoću vode, bili smo u stanju izračunati silu uzgona koja, prema Arhimedovom principu, je jednaka volumenu tekućine koju brod istišće, rekao je Benjamin Jordan, jedan od studenata.

- Na taj način smo procijenili ukupnu masu koju bi Arka mogla nositi bez da počne tonuti, izjavio je.

Studenti su naglasili kako njihovo istraživanje nije uzelo u obzir realne potrebe za smještaj životinja, kao ni bi li te životinje fizički stale na brod - samo su izračunali da bi Arka mogla podnijeti njihovu težinu.

Istraživanje je provedeno u sklopu posebnog modula, u kojemu su od studenata tražili da primjene osnovno znanje fizike na ‘čudna, fanatastična i svakodnevna’ pitanja.

Promašili brojku za nekoliko milijuna

Brojka od 35.000 vrsta čini se kao mnogo, na na Zemlji živi oko 7,7 milijuna različitih vrsta životinja, od kojih manje od trećine živi u vodi.

Do izračuna od 35.000 vrsta došli su kreacionisti John C. Whithcomb i Herny M. Morris u svojoj knjizi ‘Potop iz knjige postanka’ 1961. godine. Whithcomb i Morris vjeruju kako je Zemlja stara malo više od 6000 godina, te kako je Bog stvorio sva živa bića u sedam dana točno ovakvima kakva su danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:49