LIJEČI SE GLAZBOM

ČUDESNO OZDRAVLJENJE Nakon ugradnje implantata u mozak postao opsesivan fan Čovjeka u crnom

UNDATED PHOTO: (FILE PHOTO) Married country singers Johnny Cash (R) and June Carter Cash perform a duet in 1975 on stage. Johnny Cash died September 12, 2003 in a hospital in Nashville, Tennessee while being treated for a stomach complaint. He was 71. (Photo by Getty Images)
 Getty Images / AFP ImageForum

Koliko je ljudski mozak kompleksan pokazalo je posljednje istraživanje prema kojem je jedan pacijent koji je bolovao od teškog opsesivno-kompulzivnog poremećaja i tjeskobe postao veliki obožavatelj Johnyyja Casha nakon što su mu liječnici u njega ugradili implatant.

Mr. B, 60-godišnji Nizozemac bolovao je od navedenih bolesti od svoje 13 godine, a kako mu nikakvi lijekovi i fizioterapija nisu pomagali, liječnici su se odlučili na radikalne mjere te su mu ugradili DBS, tj. medicinski uređaj koji se naziva moždana premosnica. On radi tako da šalje električne impulse u određeni dio mozga te tako mijenja njegove aktivnosti.

Nakon što je Mr.B-ju uspješno ugrađen moždani implatant, liječnici su ostali zapanjeni kada su doznali da je postao obožavatelj 'Čovjeka u crnom' nakon što je čuo njegovu popularni pjesmu 'Ring of fire'.

- Naš pacijent je prijavio da je posebno osjetio ritam i ton glasa u pjesmama Johnnyja Casha - stoji u istraživanju Mariske Mantione i njenog tima.

Nakon ugradnje uređaja u mozak Mr. B se osjećao mirno te mu se povećalo samopouzdanje tako da se počeo nazivati M'r.B II', što je označavalo njegovu novu i poboljšanu verziju.

- Može se pretpostaviti da slika koju stvara za vrijeme slušanja glazbe Johnnyja Casha odgovara njegovom novostečenom samopouzdanju - piše u istraživanju.

- Kao što Mr. B tvrdi: Izgleda da Johnny Cash ide zajedno s DBS-om - napisali su znanstvenici.

Osim toga otkriveno je i da je promjena ukusa također povezana s ugradnjom implatanta.

- Štoviše, njegov se glazbeni ukus odmah se vrati na staro kada se baterije potroše, tako da je tu vidljiva veza između glazbene sklonosti i moždane stimulacije - tvrde znanstvenici.

Tijekom intervjua oni su otkrili kako pacijent prije operacije uopće nije bio previše zainteresiran za glazbu, ali je samo godinu dana kasnije otkrio svoju ljubav prema glazbi.

- Slušao je radio kada je u jednom trenutku zasvirala pjesma Ring of fire te je osjetio kako ga je ona duboko pogodila. Nakon toga je počeo slušati glazbu Johnnyja Casha te je primijetio da ga njegov glas utječe nA njega. Također, primijetio je i to da preferira pjevačeve izvedbe iz 70-ih i 80-ih, kada je bio stariji - saznali su znanstvenici.

Inače, Mr. B se nakon ugradnje moždane premosnice osjeća jako dobro, a otkako je doznao da mu glazba slavnog 'Čovjeka u crnom' još više pomaže, kupio je sve njegove CD-e i DVD-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:41