KOMENTAR JUTARNJEG LISTA

Ništa više nije ‘nepovratno’ u Europskoj uniji

Zastupnik u EU parlamentu iz Francuske prvi je predložio klauzulu tzv. razvoda braka
 AFP

Nema sumnje da ne postoji ni jedan integracijski projekt kao što je Europska unija, koliko god to zvučalo čudno danas kada je i unutar nje jedna država tehnički bankrotirala, a jedna od najvažnijih članica razmišlja iz nje izaći, kada je prvi put jedna zemlja sa statusom kandidata odlučila odustati od namjere za članstvo i kada joj se samo siromašne i polufunkcionalne balkanske države žele pridružiti.Ideja da se demokratske europske države slobodno udružuju u jednu zajedničku uniju jest svakako najbolje što je europski kontinent imao u povijesti. EU se ne može usporediti ni sa Sovjetskim Savezom, ni s Rimskim carstvom. Današnje članice nije nitko tjerao u EU.

Proces europskih integracija je bio toliko uspješan da nikome nije palo na pamet da se on može okrenuti i u drugom smjeru. Zato u ugovorima EU nisu ostavili mogućnost da se neku članicu izbaci, pa čak ni da ona sama izađe. Kad jedna država uđe u EU, onda ju se ne može izbaciti, ma što god ona učinila. Da bi ušla, mora ispunjavati stotine tisuća uvjeta i stalno poštivati načela demokracije i temeljnih prava, ali kada uđe, onda može sve. Tek je zadnjim ugovorom EU, Lisabonskim, uvedena mogućnost, i to sramežljivo, da jedna država može napustiti EU. Alain Lamassoure, zastupnik Europskog parlamenta iz Francuske, bio je jedan od onih koji su pisali nacrt propalog Europskog ustava i on je prvi predložio klauzulu o mogućem “raskidu braka” u EU. Ta je klauzula prihvaćena i ona je dio Lisabonskog ugovora. On danas, u razgovoru za Politico, kaže da je mislio na Ujedinjeno Kraljevstvo, a ne na Grčku, kada je predložio uvođenje mogućnosti izlaska jedne države iz EU kako bi spriječili da jedna država koja ne želi dublje integracije zaustavi one koje hoće i ostavilo mogućnost da izađu.

Danas mnogi misle da je Grčka na putu da napusti i EU i eurozonu. Ali i za to treba sama tražiti izlazak, to ispregovarati i dobiti pristanak svih drugih, dakle proces koji traje do tri godine. Ali to Grčkoj ne pada na pamet. I sada se EU našla u situaciji gdje neka država praktički može prestati biti dio eurozone, ali formalno ostati u njoj, zato što je to članstvo “nepovratno”. Za očekivati je da prvim promjenama ugovora EU ukine “ireverzibilnost”, jer kada države budu svjesne da ništa nije nepovratno, onda će vjerojatno više poštivati zajednička pravila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 12:59