OŠTRI REZOVI

BORIS VLAŠIĆ Facebook prijetnja koju svi moraju podržati, a žele hitno zaboraviti

 Nikša Duper / EPH

Kvragu, netko je krivo pročitao SMS. Poruka je glasila: podržati, ne prijetiti. Umjesto toga, pročitali su: podržati ne, prijetiti. Tako je nastao status kojim je potpredsjednik Vlade poručio premijeru da je miran dok ima podršku najjače parlamentarne stranke. To je, naime, nastavak rečenice koja započinje riječima: “Kada je u pitanju moje povjerenje u predsjednika Vlade...”

Da, naravno da nije logično i da bi svaki profesor hrvatskoga vratio zadaćnicu učeniku sedmog razreda s uputom da postoji neka razlika između osobnog stava i stranačke odluke. Ali, potpredsjednik stranke nema takve savjetnike. Njegovi ga smuljaju, naprave jednostavnijim, nelogičnim. Kažu mu da je Facebook moćno komunikacijsko sredstvo. Vele mu da je dobro tamo napisati status koji će kasnije pojasniti. I onda mu podmetnu prijetnju za premijera.

Zato su se HDZ-ovi ministri uprli dan nakon Facebook prijetnje sve relativizirati na razini ekipe iz sedmog be. Ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković kaže da su odnosi u Vladi “nikad bolji”, a ministar vanjskih poslova Miro Kovač tvrdi da su odnosi “prva liga”. To je kao da disfunkcionalna obitelj tvrdi da je djed super i drag čovjek iako iz čista mira izađe na hodnik i probudi sve drekom i urlanjem. Ali je drag čovjek, vidi se na rođendanskim fotkama. I ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević tvrdi da je sve kul u Vladi. - Razgovaramo na svakodnevnoj bazi, ne vidim problema i razloga za paniku - rekao je.

Tek je ozbiljan ministar Predrag Šustar rekao kako sve ima svoje uspone i padove. Naravno da ima. Ali se u svemu tome ipak ne prijeti. Zato je i izvlačenje dosta loše.

Prvi potpredsjednik zna što znači parlamentarna podrška, skužit će premijer. To je dobro. Prvi potpredsjednik upozorava da bez podrške HDZ-a premijer ne može ostati u svom uredu. To je točno, ali može biti i nagađanje. Možda prokleti SDP-ovci odluče najednom dati podršku premijeru kojega neće HDZ. Možda to i ne učine, možda prvi potpredsjednik sve nagovori da glasaju protiv premijera i njega samoga pa na kraju padne Vlada. To je jedna od opcija pa je prvi potpredsjednik u pravu. I problemima jer ako ne nagovori HNS da mu pomogne da se uspne na mjesto premijera u postojećem sazivu parlamenta, slijede novi izbori. Da bi nakon novih izbora sadašnji prvi potpredsjednik postao predsjednik Vlade, morao bi pobijediti. E, to više nije izvjesno, zaključit će ali baš svatko. Na prošlim izborima nije pobijedio. Da je pobijedio, onda bi on bio premijer, a ne prvi potpredsjednik, zaključio bi i onaj iz sedmog razreda kojemu ne ide sa zadaćnicama.

Prvi potpredsjednik morao je koalirati s Mostom, to je povijesna činjenica. Da bi postao Orešković umjesto Oreškovića, onda bi novi kandidat za premijera možda opet trebao podršku Mosta. Ili HNS-a. Ali za sve to bi trebao pričekati rezultat novih izbora. A tu smo onda u sferi nagađanja i prognoza za što treba uključiti i činjenicu da se uspio posvađati sa svim partnerima koji su mu do sada pomogli.

Ispada da je prvi potpredsjednik razmišljao samo do prvog koraka. To se zove rizik. S takvim je lako igrati Uno, uvijek skužiš kakve ima karte.

Stavio je za ministra kulture čovjeka kojeg nitko ne želi. Za ministra branitelja je ponudio čovjeka koji je muljao sustav koji je trebao zastupati. A branio ga je do posljednjeg trenutka. Milijana Brkića, premijer uopće nije uzeo za ozbiljno dok ovaj nije sam odustao. I to se zove blamaža, i za Karamarka i za Brkića . O izboru prvog čovjeka SOA-e sam je napisao: “Moja je želja bila da se oko prijedloga za imenovanje ravnatelja SOA-e postigne dogovor... što se nije dogodilo, budući da je predsjednik Vlade odlučio sam službeno predložiti svog kandidata. Predloženi kandidat nije moj izbor...” Nije inicirao ni jednu odluku Vlade niti predložio promjenu ili novi zakon. A na izborima je tvrdio da ima rješenja. To je klasična politička muljaža i to je donekle u redu. To zna i ona proročica koja je poslala SMS nudeći opciju da prvi potpredsjednik ne ispadne luzer. Ali su ga krivo pročitali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:34