NIKAD VIĐENA SLIKA

Bolesni smiješak: Znanstvenici pronašli nasmiješeno lice na stanicama raka

Protein kojeg su zanstvenici proučavali direktno je odgovoran za stvaranje raka
 Westmead Millennium Institute for Medical Research

Znanstvenici iz Sydneyja ostali su zapanjeni kada su pod mirkoskopom vidjeli nasmiješeno lice kako se pojavljuje na laboratorijski uzgojenom proteinu raka, piše Daily Mail .

Znanstvenici sa Instituta Westmead Millennium stvorili su protein raka prije 12 godina kako bi bolje shvatili način na koji se tumor pojavljuje u ljudskom tijelu.

- Nikada prije nismo ovakvo nešto vidjeli. Ljudi u laboratoriju su jako uzbuđeni zbog ove slike - kazao je profesor Beric Henderson, koji vodi istraživanje.

On pokušava otkriti način na koji se ponaša protein beta-catenin, koji uzrokuje rak ulaskom u jezgu stanice, gdje utječe na gene.

- Upravo to je mjesto gdje protein raka radi svoj posao. Ukoliko ne uđe u jezgru onda ne uzrokuje rak. Mi pokušavamo shvatiti kako ulazi u jezgru i, nadamo se, način kako da ga zaustavimo - objašnjava profesor, koji priznaje kako je rad u laboratoriju često vrlo zamoran i dosadan. Ali zna i biti vrlo zabavan, kao u trenutku kada je Dr. Manisha Sharma otkrila 'smajlija' u nastajanju.

- Sve nas je natjerao na razmišljanje o nekakvoj skrivenoj poruci. Mogli bi reći kako nam se smije, ali ja volim misliti kako nas izaziva - zaključuje Henderson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 20:28