LABIRINT POLITIKE

Biskupi i vladike u sukobu bez kraja

Dok papa Franjo pokušava Crkvu očistiti od pedofilije i zagovara skromnost, u Hrvatskoj crkveni krugovi ratuju protiv izmišljenih udbaša i Jugoslavena, a biskupi kao Vlado Košić prikazuju ustaše kao domoljube
Vlado Košić
 Ranko Suvar / CROPIX

Biskupi su svoje rekli, a uskoro će to napraviti i vladike, i tako će se zatvoriti još jedan krug katoličko-pravoslavnih, preciznije, srpsko-hrvatskih svađa i sukoba o krivnji i odgovornosti. I otvoriti novi, a zatim sljedeći i tako dalje. “Vi ste branili srpske zločine, a preuveličavali hrvatske, i tako zakrvili odnose naših naroda”, suština je poruke odaslane iz Hrvatske biskupske konferencije, na što je iz Srpske pravoslavne crkve uzvraćeno najavom skorašnjeg odgovora, a kakav će biti vidi se iz reakcije vladike Irineja, koji je poručio da su većina ovdašnjih biskupa - ustaše.

Treba biti poprilično licemjeran pa se praviti iznenađen ovakvim tonovima između kršćanske subraće. Kao što smo najavljivali prije nekoliko godina, zajednička međucrkvena skupina koja se bavila likom blaženog Alojzija Stepinca, ne samo da nije ublažila, već je pojačala međusobne razlike i animozitete. Ionako su u ovdašnjoj Katoličkoj crkvi škrgutali zubima kada je iz Vatikana stigao befel da pokušaju postići kakvo-takvo suglasje sa SPC-om o Stepincu, znajući kako za to nema šanse. Kao što sada biskupi znaju da je Stepinčeva kanonizacija na jako dugom štapu i odlučili su neuobičajeno otvoreno optužiti Srpsku pravoslavnu crkvu kao odgovornu za napetosti na konfesionalnom i međunacionalnom planu.

Biskupske kritike Srpskoj pravoslavnoj crkvi nisu bez temelja. Patrijarh Irinej je, ne tako davno, presudu ratnom zločincu generalu Ratku Mladiću na kaznu doživotnog zatvora, oslikao kao “vražja djela”, a episkop novosadski i bački Irinej ocijenio je da je diskriminacija i asimilacija srpskog naroda “danas izraženija u Crnoj Gori nego u Hrvatskoj”. SPC je glavni pokrovitelj velikosrpske politike i teorija o sveopćoj zavjeri protiv Srba. Iz Patrijaršije se redovito plasira maligna laž o 700.000 umorenih Srba u Jasenovcu, ustaštvu u Hrvatskoj, albanskim zlikovcima, muslimanskim ekstremistima, a tek se ovlaš spominju srpski zločini u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

Crkva koja se protivi Stepinčevoj kanonizaciji proglasila je svetim otvorenog antisemita Nikolaja Velimirovića ili Milorada Macu Vukojičića, osuđenog na smrt zbog ubijanja civila. Konačno, SPC je dubinski protiv Europske unije i NATO saveza i u komplotu s Ruskom pravoslavnom crkvom onemogućava opravdane molbe iz pravoslavnih crkava u Crnoj Gori i Makedoniji da im se prizna autokefalnost.

Samo što treba vidjeti i što zagovaraju biskupi. Katolička crkva je glavna konzervativna sila u Hrvatskoj, duboko interesno-financijski povezana s vlastima. Dok papa Franjo pokušava Crkvu očistiti od pedofilije i zagovara skromnost, u Hrvatskoj crkveni krugovi ratuju protiv izmišljenih udbaša i Jugoslavena, a biskupi kao Vlado Košić prikazuju ustaše kao domoljube. Ostali biskupi prave se gluhi na Košićeve eskapade, makar znaju da svaki takav istup sisačkog biskupa nepovratno kompromitira Katoličku crkvu u Hrvatskoj. Kada se malo zagrebe ispod površine, očito je kako se mnogi nakostriješe već na najmanje znakove suradnje sa SPC-om. Uostalom, dovoljno je pročitati komentar Glasa koncila protiv nedavne, istinski miroljubive zajedničke izjave skupine biskupa i SPC-ovih vladika iz Hrvatske, koja je u najvažnijem crkvenom glasilu opisana kao ustupak “srbijanskim gledanjima na događaje”.

I u Srbiji i u Hrvatskoj Crkve predvode nacional-konzervativci, koji nemaju želju normalizirati odnose katolika i pravoslavnih. Biskupsko pismo i najavljeni odgovor Svetog sinoda SPC-a dodatno će pojačati permanentni sukob, čiji je kraj jako daleko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 03:27