KOMENTAR

'Bez globalne reakcije pozitivnih sila neće biti ništa': Putin je u pravu, ali to ne znači oprost za Krim

 REUTERS

Europa je u šoku, stravi i tuzi, napad je kukavički i gnjusan, nastavit ćemo se boriti protiv terorizma ujedinjeni s Britancima i drugim pogođenim zemljama. Ovo je sukus poruka njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Iskrenih, nedvojbeno, ali bez jednog važnog elementa. Samo u proteklih tjedan dana svjedočili smo terorističkom napadu u Kabulu - 90 mrtvih, više od 400 ranjenih - u Bagdadu, 40 mrtvih u tri napada, na filipinskom otoku Mindanau u ruke terorista pao je cijeli grad Marawi - žrtava, još nije poznato, više od stotinu. Na Sinaju ubijaju egipatske sigurnjake i kršćane Kopte, tuniski džihadisti režu glave, francuski vojnici ranjeni u Maliju. Jasno je da vijest o napadu na London Bridgeu ima jači odjek od još jednog u nizu krvoprolića u Bagdadu, ali moramo postati svjesni da je riječ o istom fenomenu koji zasad nije zahvatio samo Latinsku Ameriku.

Riječ je o zlu koje je prokuljalo u svoj svojoj grozoti: možemo sada pričati da je za to kriva europska kolonizacijska politika, pa onda zapadnjačko iskorištavanje prirodnih bogatstava a ostavljanje tih zemalja u siromaštvu. Ali ništa od toga ne opravdava bombu u slastičarnici koja će pobiti djecu. To nije odgovor na američko-britansku invaziju na Irak. Tu ginu djeca, kao i na koncertu u Manchesteru. A ona ni za što od navedenog nisu kriva. I treba imati na umu da su muslimani više od 90 posto žrtava svih terorističkih napada i da njih 90 posto želi miran život.

Iza tih groznih napada stoje ljudi koji nisu ljudi, koji izopačuju religiju i okreću je u svoju korist, koji su bijesni na slobodu koju nudi moderan svijet, bijesni jer je se boje. Koji zaziru od te slobode namećući svoje mišljenje kao jedino ispravno pa se zato dijalog ne dozvoljava, a drukčije mišljenje kažnjava smrću. Takvo zlo postoji svuda oko nas, samo je njegova emanacija drukčija: u takvoj matrici djeluje i zlostavljač koji umlaćuje ženu jer ga “ne sluša”.

Da je potrebno jedinstvo pozitivnih sila da se ovo zlo suzbije, neupitno je. UN tu ne može ništa jer nije u stanju definirati terorizam. Theresa May je rekla “dosta”, ali bez globalne reakcije neće biti dovoljno. Nema mjesta autarkičnosti, već treba djelovati kako je to jučer iznio Putin: “Jačanje združenih napora u borbi protiv sila terora na cijelom svijetu mora postati zajednički odgovor na ove događaje.” Što ne znači da mu zbog toga treba oprostiti Krim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 20:47