AMERIKANCI SU IZABRALI - VIDEO, FOTO

ANALIZA RATKA BOŠKOVIĆA, OBAMANOMIKA Hoće li snažnija uloga države izvući Ameriku iz Velike Recesije?

 AP Photo/Carolyn Kaster

Analiza Ratka Boškovića: Hoće li snažnija uloga države izvući Ameriku iz Velike Recesije?

NOVO 17:49 - Romneyjeva pobjeda povećala bi izglede američke ekonomije, dok će Obamina pobjeda značiti tek nastavak istog razočaravajućeg ekonomskog rasta kojemu svjedočimo posljednjih godina - napisao je dan uoči američkih predsjedničkih izbora bloger na vodećem američkom investitorskom portalu Seeking Alpha koji sebe opisuje kao “fiskalnog konzervativca i pobornika ekonomije ponude”.

“Romney bi najvjerojatnije odveo ekonomiju prema smanjivanju opsega i utjecaja države (povećavajući individualne slobode) i povećao nagradu za rad, investicije i poduzimanje rizika (čime bi potaknuo rast). Obama bi, kako je pokazao protekle četiri godine, ustrajno pokušavao upravo suprotno...”

Opširnije pročitajte OVDJE!

Hrvatski premijer Milanović izrazio je zadovoljstvo Obaminom pobjedom na predsjedničkim izborima

NOVO 16:50 - Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je u srijedu u Zagrebu kako mu je drago što je na američkim predsjedničkim izborima pobijedio aktualni predsjednik Barack Obama te da ne očekuje nikakve promjene u odnosima prema Hrvatskoj.

"Meni je drago što je on dobio te izbore. Imao je ozbiljnog protukandidata, kompetentnog, a drukčijeg, odlučivale su nijanse", rekao je novinarima premijer Milanović.

Milanović je rekao kako za Hrvatsku neće biti promjena nakon pobjede Obame. "I da je pobijedio republikanski kandidat, ja ne bih očekivao nikakvu promjenu, a ovako, baš nikakvu", rekao je.

Opširnije pročitajte OVDJE!

REPORTER JUTARNJEG KLEN ŠAMARINAC IZ NEW YORKA 'Oduševljenje zbog Obamine pobjede vidljivo je posvuda'

NOVO 15:25 “Šteta što nisi s nama. Otvorili smo šampanjac i slavimo”, stigla mi je poruka od Scotta koji je s većinom mojih prijatelja rezultate iščekivao prikovan za male ekrane.

Objavu izbornih rezultata nekoliko je tisuća stanovnika New Yorka, ali i turista dočekalo na Times Squareu. Svjetleći ekrani po cijelom trgu uživo su emitirali televizijski program, a izborni semafor na anteni Empire State Buildinga pokazivao je trenutačni broj osvojenih elektora. Kada su malo nakon 11 sati navečer CNN i NBC objavili da je Barack Obama osvojio Ohio i izborio drugi mandat, počelo je slavlje na ulicama svih njujorških četvrti. “Pobjeda” i “Još četiri godine” uzvikivalo se na Times Squareu i po ulicama. Iznad njih je Empire State Building bio potpuno osvijetljen plavom bojom Demokratske stranke.

Oduševljenje pobjedom Baracka Obame bilo je vidljivo na svakom koraku. Ljudi su si međusobno čestitali na ulicama, u kafićima su se naručivale runde pića, a na Facebooku i Twitteru pobjednički statusi objavljivali su se jedan za drugim.

- Sjećaš se kako smo u srpnju mislili da će stvari poći po zlu. Uspjeli smo preokrenuti stvari. Odličan je osjećaj sudjelovati u ovoj kampanji - rekao je Trac koji je sa svojim prijateljima cijelu jesen proveo agitirajući za Obaminu kampanju, pronalazeći volontere i prikupljajući novac.

Opširnije pročitajte OVDJE.

-----------------------------------------------------

NOVO 12:48 Svjetski čelnici čestitali Obami: Merkel i Putin vesele se daljnjoj suradnji

Američkom predsjedniku Baracku Obami na reizboru su u srijedu čestitali brojni svjetski čelnici, među kojima ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel te azijske sile Kina i Japan, a palestinsko vodstvo nada se da će u drugome Obaminu mandatu biti ostvarena palestinska država.

Opširnije pročitajte OVDJE.

12:05 Josipović čestitao Obami izbornu pobjedu

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović čestitao je u srijedu američkom predsjedniku Baracku Obami na izbornoj pobjedi kojom je osigurao drugi predsjednički mandat, a čestitke je uputio i SAD-u te američkom narodu jer smo, kako je rekao, vidjeli da su izbori bili uzorni i festival demokracije i po mnogočemu drukčiji od onih u drugim zemljama.

- Američki izbori bili su apsolutno demokratski i dali su rezultat koji je američki narod želio - istaknuo je hrvatski predsjednik.

-----------------------------------------------

12:01 Učvršćuju većinu u Senatu: Demokrati preotimaju mjesta republikancima u Senatu

Demokratska stranka će povećati svoju tijesnu većinu u Senatu, preotevši republikancima mjesta u Massachusettsu i Indiani i zadržavši većinu mandata koje su dosad imali, uključujući one u južnim državama Virginiji i Missouriju.

Paralelno s američkim predsjedničkim izborima u utorak birala su se i 33 od 100 mjesta u Senatu.

Po dosadašnjim rezultatima i projekcijama iz država u kojima još nije završilo glasovanje, Demokratska stranka bi svoju većinu lako mogla povećati na 55, računajući i već navedene neovisne mandate.

Poslije ovih senatskih izbora, dodaje agencija, to tijelo bit će podjeljenije nego ikad jer su nova mjesta osvojili konzervativniji među republikancima i liberalniji među demokratima.

Opširnije pročitajte OVDJE.

----------------------------------------------

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama pobijedio je na izborima u utorak svog republikanskog protukandidata Mitta Romneyja i još će četiri godine provesti u Bijeloj kući.

U odnosu na predviđanja kako će ovo biti jedni od najneizvjesnijih predsjedničkih izbora u povijesti, Obamina je pobjeda na kraju ispala razmjerno uvjerljiva. Po rezultatima u 49 od 50 američkih saveznih država, Obama je osvojio 303 elektorska glasa, odnosno 33 više od potrebnih 270 za pobjedu. Osvojio je gotovo sve tzv. države bojišta. Romneyju je pripalo 206 elektora.

Upitni su još samo rezultati s Floride, a tamo nakon 97 posto prebrojanih glasačkih listića Obama ima prednost od 45 tisuća glasova ili 0,5 posto. Kakav god ishod na kraju bio, Florida više ne može promijeniti konačne rezultate izbora.

Iako se strahovalo da bi Obama mogao osvojiti više elektora, ali izgubiti u tzv. narodnom glasovanju (popular vote) i iako je dobar dio izborne noći zaostajao za Romneyjem u zbiru ukupnih glasova, s većim pritjecanjem glasova iz tradicionalnih demokratskih uporišta uspio je preokrenuti i taj rezultat. Nakon 92 posto prebrojanih listića, Obama ima 57,5 milijuna glasova (50 posto), a Romney 56 milijuna (48 posto). S obzirom da još pristižu rezultati sa zapadne obale, razlika će se vjerojatno još samo povećati.

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je u pobjedničkom govoru u Chicagu najavio da će raditi na prevladavanju podjela u Sjedinjenim Državama, poručivši da najbolje za njegovu zemlju tek dolazi.

"Večeras na ovim izborima, vi, američki narod, podsjetili ste nas da smo, iako je naš put bio težak a naše putovanje dugo, ustali i izborili se ... i u našim srcima znamo da za Sjedinjene Države najbolje tek dolazi", rekao je Obama u polusatnom pobjedničkom obraćanju burno pozdravljen u izbornom stožeru u Chicagu.

Obama je oko dva sata ujutro po lokalnom vremenu pred tisuće stranačkih aktivista koji su skandirali "još četiri godine" i mahali američkim zastavicama izašao u pratnji supruge Michelle i kćeri Malie i Sashe.

"Bez obzira na to da li ste glasovali za mene ili ne - slušao sam vas i učio od vas, i zbog vas sam bolji predsjednik i vratit ću se u Bijelu kuću odlučniji i nadahnutiji nego ikad za posao koji leži pred nama", kazao je.

"Veslim se raditi s obje stranke jer imamo mnogo posla. No to ne znači da s ovim završava vaš posao. Važno je ono što možemo učiniti zajedno. Ova zemlja ima mnogo nacija, no to nas ne čini bogatim, i velika smo vojna sila, no to nas ne čini jakim. Naša zemlja ima najviše bogatstva u svijetu, ali ono što nas čini posebnima je zajednička snaga koju imamo i za koju smo ginuli, to čini Ameriku velikom. Unatoč svim našim razlikama većina nas dijeli određene nade za našu budućnost.

Nije bitno jeste li crni ili bijeli, mladi ili stari, hetero ili homo, invalidi ili ne, ovdje ima mjesta za vas, vi možete uspjeti u Americi.

Tolerantniji smo nego što to većina misli i najbolja smo nacija na svijetu. Bože blagoslovi Sjedinjene Američke Države!", poručio je Obama nakon pobjede.

Obama je najavio da će u sljedećim tjednima i mjesecima raditi s vođama obje stranke na izazovima koji se mogu riješiti jedino zajedničkim snagama - smanjenju deficita, poreznoj reformi, imigracijskoj reformi i oslobađanju od ovisnost o inozemnoj nafti.

Obama je u govoru čestitao svome protivniku na kampanji dodavši da se nada da će se uskoro sastati s Mittom Romneyem kako bi vidio što mogu zajednički napraviti za američku budućnost.

Posebno je pozdravio svoju suprugu Michelle poručivši da ju voli više nego ikad, a smijeh je izazvao kada se obratio svojim kćerima kojima je poručio da izrastaju u prekrasne i pametne mlade žene ali da je "jedan pas ipak dosta" podsjetivši tako da je nakon prvog izbora za američkog predsjednika ostvario obećanje kćerima da će im kupiti psa.

Republikanski predsjednički kandidat Romney priznao je u srijedu rano ujutro poraz i nazvao je Obamu kako bi mu čestitao na pobjedi.

"Upravo sam nazvao predsjednika Obamu kako bih mu čestitao na pobjedi", kazao je Romney u kratkom obraćanju biračima u svom izbornom stožeru u Bostonu, Massachusettsu oko jedan ujutro, nekoliko minuta nakon što je nazvao svoga protivnika i poželio mu sreću u drugom mandatu.

"Ovo je trenutak velikih izazova za Ameriku i molim se za to da predsjednik bude uspješan u vođenju naše nacije", rekao je Romney te poručio da se zemlja mora ujediniti kako bi se suočila s izazovima koji stoje pred njom. "Očekujemo od demokrata i republikanaca na svim razinama vlasti da daju prednost narodu pred politikom", poručio je.

Romney je zahvalio svojoj obitelji i svima koju su ga podupirali i izrazio tugu zbog toga što nije imao priliku voditi zemlju.

Duboko podijeljena Amerika dodijelila je predsjedniku Obami drugi mandat odabravši njega a ne republikanskog kandidata Romneya da predvodi gospodarski oporavak zemlje, piše u utorak dnevni list Washington Post, a Los Angeles Times ocjenjuje kako se borba za njegov drugi mandat pokazala punom težom od povijesne pobjede prije četiri godine kada je u Bijelu kuću ušao kao prvi crni američki predsjednik.

Reizbor predsjednika Obame nije znak da se podijeljena nacija u izbornoj noći ujedinila nego je znak snažne potpore gospodarskoj politici koja naglasak stavlja na rast zaposlenosti, reformu zdravstvenog sustava, poreznu reformu i uravnoteženi proračun te umjerenu politiku prema useljavanju, pobačaju i istospolnim brakovima, piše New York Times.

Njegova tijesna pobjeda, prema procjenama vodećih američkih medija, u nekoliko presudnih saveznih država bila je vrhunac nevjerojatno skupe, neizvjesne i ogorčene utrke do samoga kraja, a reizbor nije imao nikakve sličnosti s porukama nade i promjene s kojima je nastupao na izborima prije četiri godine.

LA Times ističe da je demokrat Obama osvojio više od deset ključnih saveznih država među kojima i Pennsylvaniju koju je Romney u posljednjem pokušaju da izbori ulazak u Ovalni ured obilazio i na sam izborni dan.

Republikanac je izgubio i državu u kojoj je bio guverner - Massachusetts - kao i svoj rodni Michigan, a njegov potpredsjednički kandidat Paul Ryan nije osigurao pobjedu u vlastitom Wisconsinu.

Poraz u Massachusettsu i Wisconsinu prvi je puta od 1972. godine da je jedan kandidatski predsjednički-potpredsjednički dvojac izgubio 'vlastite' države. Ipak, Romney je republikanskoj stranci ostavio veći broj osvojenih država nego na proteklim izborima pa je tako dio središnje Amerike, poput Sjeverne Karoline i Indiane, okrenuo leđa Obami i glasovao za republikanskog kandidata.

Čelnici EU-a i NATO čestitali su u srijedu ujutro Baracku Obami na reizboru za američkog predsjednika. "Zadovoljstvo nam je uputiti čestitke predsjedniku Obami na njegovu reizboru za predsjednika Sjedinjenih Država. Sjedinjene Države su ključni strateški partner EU-a i veselimo se nastavku tijesne suradnje, koja je s predsjednikom Obamom uspostavljena posljednje četiri godine, jačanju naših bilateralnih odnosa i zajedničkom rješavanju globalnih izazova, uključujući sigurnost i ekonomiju", kaže se u zajedničkoj čestitki predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya i Komisije Jose Manuela Barrosa.

U ime Europskog parlamenta čestitao je njegov predsjednik Martin Schulz.

I drugi svjetski dužnosnici čestitali su u srijedu Baracku Obami na njegovu ponovnom izboru za američkog predsjednika poručivši da se nadaju snaženju odnosa tijekom njegova drugog mandata i zajedničkom radu na rješavanju svjetskih kriznih žarišta.

Francuski predsjednik Francois Hollande pozdravio je "jasan izbor" američkog naroda za "otvorenu i solidarnu Ameriku, u potpunosti angažiranu na međunarodnoj sceni", poručivši da će novi Obamin mandat "još jednom potvrditi naše partnerstvo u oporavku gospodarskog rasta dviju zemalja, borbi protiv nezaposlenosti i pronalasku rješenja za krize koje nam prijete, posebno na Bliskom istoku".

Britanski premijer David Cameron poručio je da bi dvije države, nakon Obamine pobjede, trebale kao prioritetno rješavati sirijsku krizu.

I kineski dužnosnici u srijedu su čestitali na reizboru predsjedniku Obami, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova pojašnjavajući da su zajedničku čestitku uputili predsjednik Hu Jintao i premijer Wen Jiabao. "U novom povijesnom razdoblju želim da naši bilateralni odnosi temeljeni na konstruktivnoj suradnji uđu u novu fazu", navodi Hu Jintao u toj čestitki.

Kanadski premijer Stephen Harper i vođa oporbe Thomas Mulcair također su uputili čestitke američkom predsjedniku. "Očekujem da ću s Obaminom administracijom tijekom sljedeće četiri godine nastaviti raditi na pronalaženju načina da se povećaju trgovina i ulaganja između naše dvije zemlje", napisao je Harper.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu čestitao je Obami na drugom mandatu poručivši da je strateški savez dvije zemlje "snažniji nego ikad". "Nastavit ću raditi s predsjednikom Obamom kako bi osigurao interese koji su ključni za sigurnost izraelskih građana", piše u njegovu kratkom priopćenju.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, jer se ulagači nadaju da ostanak Baracka Obame u Bijeloj kući znači nastavak vođenja poticajne monetarne politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 00:06