Amerikanci u Iraku radije koriste kalašnjikov nego svoje oružje

MOSKVA - Mihail Kalašnjikov, tvorac najpopularnijeg automatskog oružja na svijetu, tvrdi da američki vojnici u Iraku radije koriste njegov izum nego vlastito oružje, dokazujući tako da je AK-47 još uvijek najbolji.

'Čak i nakon ležanja u vodi možete podići svoju pušku, nanišaniti i pucati. A to je najvažnije kod svakoga oružja. Pravi vojnici to znaju i cijene', rekao je 86-godišnji proizvođač oružja ovoga vikenda tijekom konferencije u Moskvi.

' U Vijetnamu su američki vojnici odbacili svoje puške M-16 i koristili kalašnjikove oduzete vijetnamskim vojnicima, s mecima koje su zaplijenili. Ondje se klima bitno razlikuje od SADA-a, gdje nema problema s M-16' , nastavio je sa svojim izlaganjem Kalašnjikov. ' Pogledajte što se zbiva danas! Svaki dan na televizijskim programima gledamo kako Amerikanci u Iraku drže strojnice i jurišne puške tijekom ophodnje u blindiranim vozilima. Pa čak i onda kada ne rade ispravno.'



Američke trupe u Iraku sve češće izvješćuju o korištenju AK-47 jer je pogodniji od standardnih M-16. Irak je prepun kalašnjikova, popularnog oružja 'hladnoga rata', glasovitog po trajnosti i laganome rukovanju.

Prvi AK-47 (avtomat kalasnikova model 1947 g.) Kalašnjikov je izradio 1947. godine i još uvijek radi kao glavni inženjer u tvornici oružja Izhevsk, u Izhmashu na području Urala.

Direktor tvornice Vladimir Grodetsky potužio se na konferenciji za novinare kako je širom svijeta proizvedeno gotovo bilijun pušaka koje sadrže dijelove kalašnjikova ili se baziraju na njegovu dizajnu. Samo 10-12 posto od njih je izrađeno u Rusiji, a kalašnjikov je ruska intelektualna svojina.



Reuters, irb
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 17:25