BEZ KAŽNJAVANJA

Amerika legalizira marihuanu: Washington će izdavati državne koncesije za uzgajivače i prerađivače trave

Slavonski Brod 070710.Policija je jucer u popodnevnim satima zapljenila kod 27 godisnjeg mladica u Zbijegu pokraj Slavonskog Broda,stabljike indijske konoplje(marihuana) u vrijednosti oko 100 000 kuna i pistolj.Na slici zapljenjena marihuana u policijii.Foto: Danijel Soldo / CROPIX
 Danijel Soldo / CROPIX

Zahvaljujući referendumu koji je održan paralelno s američkim izborima, u Coloradu će ubuduće biti nekažnjivo posjedovanje marihuane: svi stariji od 21 godine moći će imati jednu uncu ili 28 grama trave, i za vlastite potrebe uzgajati do šest stabljika te biljke. No i dalje ostaje zabranjeno pušenje marihuane u javnosti. Time je otvoren put za punu legalizaciju marihuane u SAD-u, koja je dosad većinom bila dozvoljena isključivo u medicinske svrhe.

Birači u Washingtonu su se također izjasnili da kod sebe bez straha od kazne možete držati marihuane do 28 grama, ali oni neće dozvoliti kućni uzgoj te biljke nego će država izdavati koncesije uzgajivačima, prerađivačima i koncesionarima marihuane.

Procjenjuje se da će legalizacija prodaje u državnu kasu donijeti milijune dolara poreza, prenose agencije. U Americi je u nizu saveznih država već ranije legalizirano korištenje marihuane, ali samo u medicinske svrhe, uz dozvolu i liječnički recept. Birači u Massachusettsu na ovim su se izborima izjasnili za taj restriktivniji oblik legalizacije, pa se ta država pridružila 17 drugih saveznih američkih država koje su se izjasnile za korištenje marihuane u medicinske svrhe. Ako referendum prođe u Arkansasu, to će biti prva država na konzervativnom jugu koja se odlučila na isti korak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 06:25