BISER SJEVERA

Sve što volite u Hrvatskoj, ovdje je još izraženije: upoznajte Varaždin, malog baroknog velikana

Kad ga upoznate postat će vam jasno zašto Varaždinci teška srca mijenjaju poštanski broj, a sve više ljudi doseljava iz većih gradova
 Xbrchx/Getty Images/istockphoto

Varaždinci će sami o svome gradu reći: "Sve što volite u Hrvatskoj, u Varaždinu je još izraženije: opušten životni stil još je opušteniji, povijesna atmosfera još je raskošnija, okusi su još intenzivniji, a kava je posebno ukusna s pogledom na impozantne kule dvorca oko kojeg je grad nastao".
Govore li istinu, lako je provjeriti. Barokni grad na samo je 70-ak kilometara od Zagreba, autocestom manje od sat vremena vožnje. Osim što je blizu Zagreba pa idealan izbor Zagrepčanima za odmor vikendom, ili turistima u Zagrebu za izlet, Varaždin je bliži ili malo dalji susjed nekoliko europskih zemalja - Sloveniji, Mađarskoj i Austriji. Sve više Zagrepčana, zagrebačku adresu mijenjaju varaždinskom.

image
Pogled na Stari grad, Varaždin
Miljenko Hegedic/

Oni će, pak, za Varaždin reći da ih podsjeća na otok. Kao drukčija cjelina u moru sličnoga. Varaždin je doista drukčiji od svih gradova na hrvatskom kopnu. Elegantne barokne palače, građanske vile s patinom nekog drugog, raskošnijeg, ali ne i dekadentnog vremena. Varaždin je sav nekako... profinjen. Već i sama šetnja gradom je poseban doživljaj. Svugdje uokolo je ljepota. Palače, crkve, dvorac, kazalište, sve u krugu od tristotinjak metara sa središnjeg Korza. Već tu je prekrasno zdanje Gradske vijećnice.
image
Kava na terasama u centru Varaždina
Tz Varaždina/

Dovoljno je tek zaviriti u Varaždin da postane jasno zašto Varaždinci teška srca, ako uopće, mijenjaju poštanski broj.
Sama šetnja povijesnom gradskom jezgrom susret je s ljepotom, a predstoje još i muzejski sadržaji, fina gastronomska iskustva, maštovite umjetničke instalacije i tajanstvena dvorišta s pričom. Galerija i ateljea više je nego trgovina, a kava se ispija s pogledom na bijeli dvorac ispod plavog neba, koji izgleda kao iz slikovnice.
Ljepota je riječ koja se u Varaždinu neprestano nameće.
Teško da na hrvatskom kopnu, uvjereni su Varaždinci, postoji ljepše mjesto za uživanje u kavi od Stančićeva trga. Taman i s nogu. Gastro doživljaja ne treba se lišiti jer svi poslužuju za van. A domaći sir, recimo pokapan varaždinskim bučinim uljem, uz varaždinske klipiče, jednako godi.
image
Slavni varaždinski klipići
Tz Varaždin/

Tko se poželi prirode, rijeka Drava je, očuvana a neukroćena, na rubu grada, taman blizu gradskom središtu da bude svakodnevno odredište za rekreaciju, a opet dovoljno daleko da šume koje ju okružuju budu očuvane, zaštićene i - divlje.
Iako su najčešći posjetitelji jednodnevni, osobito u vrijeme Špancirfesta, vikend u Varaždinu bio bi pravi izbor.
image
Sportske aktivnosti na Dravi
Tz Varaždina/

Gradska jezgra ima svoj hotel Park i šarmantne apartmane, a uokolo po bregima vrijedne kuće za odmor. Pa nakon gradskih ljepota, kulture i gastronomije te romantičnog prizora zalaska sunca na Dravi, na počinak se može u gradu ili po bregima uokolo. Pod varaždinskim se nebom, nakon dana punog ljepote, lijepo sniva.
Pa kad za Varaždin kažu da je mali velikan, ne preostaje nego složiti se.

SEDAM VARAŽDINSKIH SRETNIH KUTAKA

Krinolina ljubavi
image
Krinolina ljubavi, Varaždin
Sinisa Sovic/fas/

Zaključati svoju ljubav lokotom možete na mnogim romantičnim mjestima diljem Europe, ali u Varaždinu ti lokoti postaju dio umjetničke instalacije, Krinoline ljubavi.

Grgurov palac

image
Spomenik Grguru Ninskom u Varaždinu
Tz Varaždin/

Hrvatska ima tri skulpture Grgura Ninskog, djelo Ivana Meštrovića, a prvi, originalni brončani kip biskupa nalazi se u Varaždinu. Biskupov palac od silnih je želja odavno već toliko izglancan da sa svakom zrakom sunca zlatno sja.

Anđeli na ramenu
image
Muzej anđela u Varaždinu
Tz Varaždin/

Legenda kaže da je Varaždin grad u kojem spavaju anđeli. Tu, kad se tek malo zamakne od Korza, sakriven u gotovo tajnom prolazu nalazi se gradski Anđelinjak. Anđeli proviruju kroz prozor, igraju lovice, lete zrakom...

Kralj na jedan dan
image
Drveni tron u centru Varaždina
Mia Mikulić/

Kao spomen na status slobodnog kraljevskoga grada, koji je kao prvi hrvatski grad dobio prije 800 godina, Varaždin u jedinstvenoj Uršulinskoj ulici turistima nudi da sjednu na kraljevski tron. Jedan je to od prepoznatljivih motiva na fotografijama iz Varaždina.

Gušti za nepce
image
U Varaždinu nitko neće ostati gladan
Deymos/Getty Images

Varaždinska se gastronomija oslanja na domaće, a tu se radi redom o delicijama. Purica s mlincima iz Vergleca, kobasice od divljači kod Šanjeka ili neki od sjajnih specijaliteta restorana Bedem s Michelinovom preporukom, koji se nada prvoj zvjezdici. Na desert i kavu valja otići do Korza u Groficu Maricu, kultno mjesto grada. Kavana sa svime onima što ta riječ podrazumijeva, urešena raskošno, ali decentno. Otići iz Varaždina, a ne kušati tortu Grofica Marica, nadahnutu razdobljem Habsburgovaca, grijeh je. U originalnom je pakiranju ponuđena i kao slatki suvenir. Ako ste više skloniji slasticama s pomakom, otkrijte prava mala remek-djela okusa i izgleda, rađena uz mentorstvo jednog od najboljih domaćih slastičara Roberta Hromalića.
Ima i Varaždin svoju pivnicu, Medina škrinja s lokalnim craft pivima i opet drugačiju od drugih. Smještena je u jednoj od zaštićenih zgrada, u varaždinskom gradskom parku Vatroslava Jagića uz boutique hotel Park, iznimnog dizajna u skladu s parkovnom arhitekturom.
U Medonji se može popiti i Barokno pivo, festivalsko piće slavnih Varaždinskih baroknih večeri.
Boljeg mjesta za kavu, rekosmo, od Stančićeva trga - nema.

Najljepše od najljepšega
image
Kava na terasama u centru Varaždina
Tz Varaždin/

Trg Miljenka Stančića srce je gradske ljepote. S jedne strane Palača Sermage, s druge Kula stražarnica, iza nje nezamislivo lijepe zidine Staroga grada.
Ulice prema Stančiću, neodoljivog su šarma. Dugački, impresivan zid Uršulinskog samostana u jednoj, Julijanovo dvorište i Stara kovačnica u drugoj, skulpture od željeza u trećoj. U magičnom je trokutu i Trg tradicijskih obrta s klobučarom, kovačem, pčelarom, obućarom i keramičarkom. Kovač će vam rado iskovati novčić za sreću.
Samo u tom se malom krugu poželi provesti cijeli dan.

Umjetnost
Varaždinske su ulice prepune vrijednih umjetničkih detalja.
Ulaze u trgovine u središtu grada krase "cimeri", replike simbola drevnih varaždinskih cehova. Železni čovek, Sirena, Kornjača i Potkova postavljeni su na autentične lokacije dok ostale brižno čuva Gradski muzej.
Niz je umjetničkih intervencija. Instalacije Varaždinsko zelje i Varaždinski klipič, u blizini tržnice, ukazuju na vezu Varaždina i tradicionalne gastronomije hrvatskog kontinenta, a umjetnički oblikovana odmorišta poput Oblutaka na Korzu i Toka Drave u Padovčevoj ulici omogućavaju odmor za noge, ali i dušu.

VARAŽDINSKI MUZEJI
Uz dobro poznate odjele varaždinskog Gradskog muzeja; Kulturno-povijesni odjel u Starom gradu, Entomološki u palači Herzer te Galerije starih i novih majstora u palači Sermage, Varaždin ima i sjajan Muzej oldtimera, poznatog hrvatskog kolekcionara i restauratora, varaždinskog akademskog slikara Živka Skuhala koji skriva pravo malo bogatstvo, prikupljano 30-ak godina. Njegova kolekcija motocikala impresivna je i za one nesklone motociklima.
Zanimljiv je i Muzej vatrogastva, jer baš je tu 1864. godine osnovano prvo dobrovoljno Vatrogasno društvo. Teško Varaždin i danas prebolijeva veliki požar zbog kojega je izgubio status glavnoga grada.
Što reći za Muzej anđela? Jedan od rijetkih takvih muzeja u svijetu uopće u gradu u kojemu spavaju anđeli, jedinstven je doživljaj. Muzej je djelo varaždinskog slikara Željka Prsteca i jedan od njegovih suvenira vezan uz anđele najčešće je što turisti ponesu iz Varaždina.



ZNAMENITOSTI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI
image
Cijeli je centar poput spomenika kojim možete šetati
Zebra202/Getty Images


Stari grad
Građen, dograđivan i pregrađivan, graditeljski oplemenjen ostavštinom stilova od 14. do 19. stoljeća, Stari grad bio je plemićki posjed, vojna utvrda, renesansni Wasserburg, a od 1925. u njemu je smješten Gradski muzej. Kompleks Staroga grada s moćnom Kulom stražarnicom i perivojem na njegovim nekadašnjim zemljanim bastionima iznimno su važni u svijesti Varaždinaca.

Gradska vijećnica
Glavni gradski trg nosi ime kralja Tomislava, no za Varaždince on je jednostavno Korzo. Kao što i priliči srednjovjekovnom gradu, koji je svoj graditeljski procvat doživio u baroku, Korzo je smješten u središtu povijesne jezgre, okružuju ga raskošna pročelja palača i građanskih kuća, a glavna atrakcija je Gradska vijećnica. Vijećnica je, uz Stari grad, simbol stoljećima duge građanske slobode Varaždina. Od 16. stoljeća, kada je dobila svoju današnju funkciju, u njoj se nalazi sjedište gradske uprave.

Palače i crkve povijesne jezgre
image
Palača Herzer
Sebastijan Kodba/

Povijesna jezgra Varaždina je kao vremeplov. Šetajući varaždinskim ulicama, proći ćete gotovo cijelu europsku povijest arhitektonskih stilova - palače, kuće i javne zgrade diče se barokom, rokokoom, klasicizmom, secesijom, a sve uz srednjovjekovne note urbane cjeline. Ova raskoš i bogatstvo sažeti su na relativno malom prostoru gradske jezgre što vam omogućava da ih vidite i spoznate gotovo u dahu.
Posebno su atraktivna pročelja elegantnih palača - Drašković na samom Korzu, Patačić koji korak dalje na Franjevačkom trgu, gdje se nalazi i palača Varaždinske županije i palača Herzer, palače Zagrebačkog kaptola u Draškovićevoj ulici te Prassinsky-Sermage na Trgu Miljenka Stančića.
Neizostavni dio tkanja koje Varaždin čini arhitektonskim i povijesnim biserom kontinentalne Hrvatske su sakralni objekti, a svaki od njih ima zanimljivu priču. U varaždinskim se crkvama održavaju koncerti Varaždinskih baroknih večeri, uz njih su se nekada vezala mjesta obrazovanja, a njihovi srednjovjekovni i barokni prostori čuvaju neka od najvrednijih baštinskih blaga.
image
Varaždin je grad zelenila i parkova
Linda Blazic-mirosevic/Getty Images/istockphoto


Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu
Varaždin s ponosom pokazuje raskošno zdanje Hrvatskog narodnog kazališta koje u mnogočemu simbolizira izrastanje povijesnog u moderni grad. Historicistička zgrada kazališta sagrađena je na prostoru nekadašnjih gradskih bedema, a djelo je slavnog graditelja brojnih europskih kazališta Hermanna Helmera.
HNK u Varaždinu više je od predivne povijesne zgrade. To je mjesto gdje se isprepliću umjetnost, humanizam i slobodarski duh i povezuju u jedinstven spoj koji Varaždin čini mjestom duboke i razvijene građanske kulture.

Varaždinsko groblje
image
Varaždinsko goblje jedno je od najljepših u Europi
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Varaždinsko groblje i službeno je među najljepšima u Europi. Djelo je Hermana Hallera, izuzetne spomeničke i pejzažne arhitekture. Ljepota je to riječima teško opisiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 11:26